Abadia de Notre-Dame de Baumgarten
Bongart / Pomerium / Abbaye Notre-Dame de Baumgarten
< anterior Inici França Gran Est Baix Rin següent >

Baix Rin

L’abadia cistercenca de Baumgarten fou fundada el 1125 per Cuno, bisbe no reconegut d’Estrasburg. La casa fou regularitzada el 1133, malgrat tot encara va patir una llarga època d’inestabilitat fins que cap el 1148 fou posada sota l’observança del Cister amb la intervenció del monestir de Beaupré (Meurthe i Mosel·la, Lorena), el 1153 es consagrava la nova església. Cal esmentar que la comunitat vinguda de Lorena era de parla d’arrel llatina i la regió alsaciana de Baumgarten es parlava una llegua germànica, pel que la integració en el territori fou força complexa. Amb el pas del temps van sovintejar les disputes i litigis a causa de l’observança. En el segle XV es trobava en plena decadència i a començament del XVI es feien els darrers esforços per seu manteniment, el 1518 ja no tenia comunitat i poc després començava el seu enderroc. Actualment es conserven algunes construccions medievals, possiblement de la sala capitular, i la capella dels Quatorze Saints (dedicada als Catorze sants auxiliadors), de la darrera època (s XV-XVI).

Baumgarten
Capella dels Quatorze Saints auxiliaires