Abadia de Sainte-Sophie d’Eschau
Eschaw / Haschovia / Abbaye Sainte-Sophie d’Eschau / Saint-Trophime
< anterior Inici França Gran Est Baix Rin següent >

Baix Rin

Segons la tradició, aquesta casa fou fundada cap el 770 pel bisbe Remigi d’Estrasburg (s VIII) del que hom coneix el seu testament (778) on fa donació a la catedral d’Estrasburg d’una possessió que tenia a Eschau on havia fet aixecar una basílica dedicada a sant Tròfim d’Arle. El mateix bisbe hauria portat des de Roma les relíquies de santa Sofia (s II) que en endavant es venerarien en aquest lloc. No hi ha notícies fiables d’aquella primera comunitat monàstica ni de la regla que seguien, hom coneix que era un monestir episcopal vinculat a la seu d’Estrasburg i ocasionalment s’esmenta que la comunitat està formada per canongesses. La casa gaudia d’un especial atractiu popular gràcies a les relíquies de santa Sofia de Roma. Una butlla d’Alexandre III (1180) posava l’abadia sota la protecció de la Santa Seu, confirmava la possessió de tots els seus béns i especificava que s’hauria de regir d’acord amb la Regla de Sant Benet.

Eschau
L'església de l'abadia d'Eschau

Benedictines

Eschau

Eschau
Església de Saint-Trophime d'Eschau
Interior

Era un monestir independent d’altres cases benedictines, no formava part de cap congregació i el seguiment de la Regla era relaxat i amb moltes particularitats, el que fa pensar que el sotmetiment a la Regla només era nominal. Durant els segles XIII i XV gaudia d’una gran prosperitat material però no passava el mateix amb l’observança i sovintejaren els conflictes amb les autoritats episcopals. A començament del segle XVI hom torna a trobar documents que parlen altre cop de canongesses. El bisbe d’Estrasburg va intentar reconduir la situació sense èxit. Després de la guerra dels Camperols, el 1533 la majoria de les religioses havien abandonat l’hàbit i la comunitat i en el mateix any s’hi va instaurar una canònica secular masculina. Es conserva l’església originària del darrer decenni del segle X, modificada. Al museu de l'Œuvre Notre-Dame d’Estrasburg es conserva una sèrie de capitells del claustre d’Eschau, datat cap el 1180 i destruït el 1298.

Eschau
Sant Remigi d'Estrasburg