Monestir de Haslach
Niederhaslach / Saint-Florent de Niederhaslach / Hasla /Avellanum
< anterior Inici França Gran Est Baix Rin següent >

Baix Rin

L’origen del monestir de Haslach està mal documentat i envoltat del relat hagiogràfic de la vida del bisbe Florenci d’Estrasburg, segons el qual hauria estat ell l’impulsor de la casa amb l’ajut de Dagobert II, agraït per la curació de la seva filla sordmuda. La tradició que detalla la vida del sant és de creació tardana i més que aclarir la fundació de la casa pretén posar en valor la presència de les relíquies del sant a Haslach. Més enllà de la tradició, no és fins el 824 que s’esmenta documentalment la existència d’aquest monestir i hom sospita que el trasllat del cos de sant Florenci, a finals del segle VIII, s’efectués amb la voluntat d’impulsar la creació del nou monestir. Tampoc hi ha dades de la vida d’aquesta casa que el 1096 figura ja com a col·legiata secular. No es conserva cap element de l’època monàstica, l’església actual és del segle XIII, tot i que molt modificada. Encara conserva un conjunt important de vitralls antics.

Haslach
L'actual església de Saint-Florent
Abans monestir de Haslach

Benedictins (?)

Haslach
Saint-Florent de Niederhaslach
Portal occidental (s XIV)

Sant Florenci d'Estrasburg

Niederhaslach
Sant Florenci guarint la filla de Dagobert II
Detall del portal de Saint-Florent de Niederhaslach

La narració llegendària explica que Florenci era d’ascendència irlandesa (considerat també gal·loromà) i que practicava l’eremitisme en un lloc solitari, època en que hom li atribueix la curació miraculosa de la filla del rei Dagobert II (676-679) que era sordmuda. El rei agraït va col·laborar en la fundació del monestir de Haslach, prop del seu ermitatge i més endavant hauria estat designat bisbe d’Estrasburg per succeir sant Arbogast, mort cap el 675. A la seva mort (cap el 693) fou enterrat a Estrasburg però en el darrer quart del segle VIII les seves relíquies es van traslladar al monestir que havia fundat, per la seva veneració.

Haslach
Sant Florenci i Dagobert II