Abadia de Neuwiller
Novum Villare / Abbaye Saints-Pierre-et-Paul de Neuwiller-lès-Saverne
< anterior Inici França Gran Est Baix Rin següent >

Baix Rin

Aquesta abadia benedictina hauria estat fundada entre els anys 735 i 740 gràcies a la col·laboració de sant Pirmí (c670-753/54), a qui hom li atribueix la fundació o regularització de diverses cases monàstiques, i de Sigebaud, bisbe de Metz entre 716 i 741. La casa restaria sota la influència dels bisbes de Metz. El 846 Drogó, fill de Carlemany i bisbe de Metz entre el 823 i 855, va traslladar les relíquies de sant Adelf (s IV-V) antic bisbe d’aquella diòcesi, fet que facilitaria en el futur el desenvolupament espiritual i econòmic de la casa. A les acaballes del segle X, Neuwiller es va incorporar a l’entorn de l’abadia de Gorze que s’havia convertit en un centre influent dins el món monàstic del territori de Lorena.

Neuwiller
Església de l'abadia de Neuwiller

Neuwiller
El bisbe sant Adelf
Detall d'un tapís de la Vida de sant Adelf (c1500)

Neuwiller
Neuwiller
Portal de l'església de Saint-Pierre

Més endavant, a mitjan del segle XI, es va bastir fora del recinte monàstic l’església de Saint-Adelphe que es va deixar a cura d’una comunitat de canonges seculars sotmesa a l’autoritat del monestir benedictí i que tindria també funcions parroquials, a més s’hi traslladarien les relíquies de sant Adelf per facilitar la seva veneració. Aquesta situació es va mantenir durant molts anys fins que, segurament per motius econòmics, la comunitat de monjos de Saint-Pierre i la de canonges de Saint-Adelphe van demanar la seva integració i el 1496 el papa Alexandre VI va autoritzar la secularització del monestir benedictí, la supressió de la canònica i la instauració d’una nova col·legiata, hereva de les dues institucions suprimides. Des del 1563 l’antiga col·legiata de Saint-Adelphe va quedar afectada al culte protestant.

Neuwiller
Neuwiller

Durant el segle IX es va bastir una església monàstica preromànica que substituiria l’anterior i durant el segle XI s’aixecaria l’església de Saint-Adelphe per la comunitat canonical. El 1177 un incendi va afectar l’església monàstica circumstància que es va aprofitar per aixecar noves construccions, les intervencions posteriors han fet que l’església actual estigui formada per elements d’èpoques diferents. La capçalera romànica del segle XII sobre elements de l’XI té adossada una capella de tres naus amb els seus absis molt diferenciada, del segle XI, distribuïda en dues alçades. L’església va anar patint encara més modificacions fins la façana occidental, ja del segle XVIII.

Neuwiller
Neuwiller