Priorat de Sainte-Foy de Sélestat
Sanctae Fidei / Schlettstadt / Abbaye Sainte-Foy de Sélestat
< anterior Inici França Gran Est Baix Rin següent >

Baix Rin

Aquesta és una fundació promoguda per Hildegarda de Sélestat que va fer bastir l’església del Saint-Sépulcre, una rotonda aixecada cap el 1082-1084 segons el model de l’església homònima de Jerusalem. El 1094 va formalitzar la donació d’aquell lloc a l’abadia de Santa Fe de Conques amb la finalitat d’establir-hi un priorat depenent d’aquella casa occitana, ben allunyada de Sélestat i que en aquella època es trobava en ple apogeu sota l’abadiat de Begó III (1087-1107). A més de l’església, la donació incloïa els terrenys necessaris per bastir el priorat. Després van seguir altres donacions i el 1107 el papa Pasqual II confirmava totes aquelles possessions. La casa mare de Conques va enviar els monjos que es van establir al priorat, una petita comunitat que mai es va integrar plenament en el territori, culturalment molt diferent.

Sainte-Foy
Església de Sainte-Foy de Sélestat

Sainte-Foy
Sainte-Foy de Sélestat

Sainte-Foy

Amb el pas del temps, la llunyania amb la casa mare i la creació d’una parròquia a la vila va fer ombra al desenvolupament del priorat perdent alguns dels drets que tenia des de la seva fundació. L’entrada de priors comendataris (1424) no va ajudar el seu redreçament, en aquella època la comunitat era de sis monjos vinguts del sud. El 1525 va patir amb la guerra dels Camperols i el 1539, en plena decadència, el priorat fou secularitzat. El 1615 Sainte-Foy passava a mans dels jesuïtes, que van mantenir-se en aquest lloc fins el 1765. La rotonda inicial aviat va resultar massa petita pel priorat i cap el 1160 es va aixecar una nova església de dimensions importants, un edifici que es va mantenir fins que els jesuïtes hi van fer intervencions per adaptar-la al gust barroc de l’època. L’edifici es va restaurar durant el darrer quart del segle XIX amb una intervenció poc respectuosa amb la seva història que va recrear alguns espais i elements decoratius.

Sainte-Foy

Sainte-Foy