Monestirs de Nova Aquitània
Col·legiata de Saint-Émilion (Sent Milion)

Saint-Émilion
Col·legiata de Saint-Émilion

Canonges
agustinians

L’ermità sant Émilion (Emilianus) va retirar-se al segle VIII en aquest lloc on va ocupar una balma excavada a la roca, al seu voltant es va aplegar una comunitat troglodítica benedictina que va anar ampliant aquell refugi inicial fins formar un complex monàstic. Després d’un intent l’any 1080, el 1110 aquella comunitat inicial es reformaria amb l’arribada d’uns canonges agustinians procedents de Lesterps (Charente) que van adaptar aquell primer establiment obrint la coneguda església troglodítica, una gran sala excavada a la roca, dividida en tres naus. Sobre aquesta església es va aixecar un poderós campanar, de base romànica però acabat el segle XVI.

Saint-Émilion
Església troglodítica (1987)

Saint-Émilion

A més de l’església rupestre, la comunitat disposava d’una capella a la part superior de la població que ja en el segle XII van ampliar considerablement, utilitzant-la com a seu de la canònica deixant l’església troglodítica com església parroquial. La comunitat fou secularitzada el 1306. La capella de la Trinité s'aixeca en el lloc de l'antic ermitori de sant Émilion.

Saint-Émilion

Saint-Émilion