Abadia de Notre-Dame de Guîtres
< anterior Inici França Nova Aquitània Gironda següent >

Gironda

Es tracta d’una abadia benedictina vinculada a Cluny mal coneguda, hauria estat fundada entre els anys 1060 i 1080 i possiblement des de Saint-Martin de Fronsac que esdevindria més endavant en priorat de Guîtres. Va patir els efectes de les guerres dels Cent Anys i de Religió, perdent-se l’arxiu. Després d’una època de decadència, l’abadia fou suprimida el 1774 i amb la Revolució les seves propietats foren venudes. L’únic que es va salvar de la destrucció fou l’església, convertida en parròquia. Aquesta església es de tres naus amb transsepte i absis central amb deambulatori on s’obren capelles radials. Té dues absidioles més oberts als braços del creuer. La capçalera i transsepte són les parts més antigues (1130-40), les naus es van aixecar més endavant.

Notre-Dame de Guîtres

Cluniacancs