Abadia de Seuvalada (Sauvelade)
< anterior Inici França Nova Aquitània Pirineus Atlàntics següent >

Pirineus Atlàntics

Abadia fundada per Gastó IV de Bearn el Croat (nebot d’Alfons el Bataller) el 1127, i encomanada l’orde del Cister, alhora que també era dotada econòmicament. El 1286 va arribar un grup de monjos cistercencs de l’abadia de Planselve (Gimont, Gèrs). Gràcies a la seva situació, lloc de pas del Camí de Sant Jaume, va esdevenir un establiment de certa importància i rica, fins que en el segle XIV va caure en una època de decadència. El 1569 el monestir fou ocupat militarment, el que va representar la destrucció de la majoria de les seves dependències, restant únicament l’església, després d’això les restes foren venudes a un particular juntament amb les seves terres.

Sauvelade
Sauvelade

Sauvelade
Sauvelade

Sauvelade
Sauvelade

El 1630 hi va retornar una nova comunitat que va restaurar l’església i aixecar noves dependències. A partir de la Revolució va passar una altra vegada a mans particulars. Més endavant l’església es va poder restaurar i ara té funcions parroquials i els altres edificis monàstics són de propietat pública.

Sauvelade
Sauvelade