Monestirs de Nova Aquitània
Abadia de Sainte-Croix de Bordeus
Abbaye Sainte-Croix de Bordeaux / Sanctae Crucis
< anterior Inici França Nova Aquitània Gironda següent >

Gironda

Es tractaria d’una fundació antiga, possiblement un establiment monàstic existiria en aquest lloc des del segle VI, però no figura esmentat fins el 643 en relació a sant Mommolin que tradicionalment s’ha considerat abat de Saint-Benoît-sur-Loire (Loiret) que hauria mort aquí, on fou enterrat i venerat. Aquell monestir va quedar destruït a causa d’una incursió sarraïna, en època carolíngia es va restaurar però va quedar arruïnat una altra vegada a mitjan segle IX aquesta vegada a causa d'una invasió dels normands. El monestir de Sainte-Croix es va restaurar novament gràcies a la intervenció del comte Guillem Sanç de Bordeus (977-996) que a més de dotar-lo i protegir-lo, hi va introduir la Regla de Sant Benet. Va esdevenir un centre de poder molt important, amb una llarga sèrie de priorats dependents (Saint-Macaire...) el segle XIII és l’època de màxima vitalitat.

Sainte-Croix de Bordeus
Abadia de Sainte-Croix

Gravat publicat a Excursions daguerriennes (1840-43)
Bibliothèque nationale de France

A partir del 1302 el monestir que fins aquell moment estava situat fora muralla, va quedar dins del nou recinte i protegit. La vitalitat de la casa acabaria amb l’entrada del règim de comenda (el 1435 fou designat el primer abat comendatari: Henri-François Cavier). A més un important relaxament de costums i la manca de conservació de les construccions el van afectar profundament. Restaurat monàsticament el 1627 amb l’arribada de la congregació de Saint-Maur, la qual va portar a terme la construcció de noves dependències. Després de la Revolució, el monestir va acollir un hospici i ara és l’Escola de Belles Arts, es van perdre altres estructures com ara el claustre, pel que fa a l’església, aquesta va prendre la categoria exclusiva de parroquial i va patir els efectes de restauracions fora de mida, amb el canvi de la fisonomia de la façana i la seva decoració.

Làpida, ara perduda, de sant Mommolin
Il·lustració d'Histoire de l'abbaye Sainte-Croix de Bordeaux (1910)