Priorat de Notre-Dame de Fin des Terres. Priorat de Soulac
< anterior Inici França Nova Aquitània Gironda següent >

Gironda

Es tracta d’un priorat benedictí fundat des de l’abadia de la Sainte-Croix de Bordeus sobre una antiga capella dedicada a la Mare de Déu, que la llegenda fa recular fins la seva fundació portada a terme per la Verònica, però que no es troba documentada fins el 980, ja amb el nom de Notre-Dame de Fin des Terres. Aquest priorat figura esmentat per primer cop l’any 1079. Les seves possessions, fruit de les donacions efectuades per la noblesa foren confirmades pel papa (1193).

Soulac. Notre-Dame de Fin des Terres
Notre-Dame de Fin des Terres

El lloc va esdevenir un centre devoció popular i objecte de peregrinacions, el que afegit a les donacions, en va fer un centre ric i pròsper. Durant els segles XIII i XIV el priorat va quedar ensorrat per les dunes el que va obligar a portar a terme importants obres d’adaptació a la nova situació. Després va patir els efectes de les guerres de Religió, el 1622 fou saquejat pels hugonots. A causa de la seva situació, i que havia estat envaït una altra vegada per la sorra, el lloc va quedar abandonat el 1744. Finalment l’església, que es trobava en ruïnes, fou restaurada a mitjan segle XIX i hi va retornar el culte el 1860, restant com església parroquial. Els benedictins (de la congregació dels olivetans) van retornar a Soulac el 1859 i el 1874 edificaren un nou monestir on s’hi establiren fins mitjan segle XX; van esdevenir molt populars gràcies a la comercialització d’un dentifrici basat en una fórmula pròpia del segle XIV.

Imatge de Notre-Dame de Fin des Terres

Notre-Dame de Fin des Terres a començament del segle XIX