Normandia
Abadia de la Sainte-Trinité de Lessay
< anterior Inici França Normandia Manche següent >

Manche

Aquesta casa fou fundada a iniciativa dels vescomtes de Cotentin: Turstin Haldup, d’orígen nòrdic, la seva esposa Emma i el seu fill Eudes au Capel, cap el 1059 o potser poc després. Al lloc de Lessay hi van arribar monjos de l’abadia de Notre-Dame du Bec, entre els quals el primer abat de Lessay, Roger. La fundació i la seva dotació fou confirmada el 1080 per Guillem el Conqueridor. El 1098 hi fou enterrat el fundador Eudes, quan l’església encara no s’havia acabat, aquesta no es va consagrar fins el 1178. A partir d’aquí s’obre un llarg període de prosperitat per la casa que es veu interromput a causa de la guerra dels Cent Anys, el 1356 fou saquejada i incendiada.

Lessay
Abadia de Lessay

Saint- Maur

Lessay
Abadia de Lessay

Lessay
L'església abans del 1944
Bibliothèque nationale de France

La casa es va restaurar a finals del segle XIV i començament del XV. Després d’assumir el règim comendatari i patir els efectes de la guerra durant el segle XVI, el 1707 va entrar a formar part de la congregació de Saint-Maur, que s’en va fer càrrec i restaurà novament la casa a mitjans d’aquell segle. Fou suprimida definitivament amb la Revolució. Encara va patir els efectes de la Segona Guerra Mundial, que la van deixar en ruïna, el que va obligar a la seva reconstrucció posterior, inaugurada el 1959.

Lessay
Abadia de Lessay