Normandia
Abadia de Sainte-Trinité de La Lucerne
< anterior Inici França Normandia Manche següent >

Manche

L’abadia premonstratenca de La Lucerne es va establir en aquest lloc l’any 1162 però abans ja havia ocupat altres dos emplaçaments. La primera fundació es va efectuar el 1143 a Courbefosse amb monjos procedents de Saint-Josse-au-Bois i gràcies a la iniciativa d’Hasculf de Subligny, senyor d’aquest lloc, i del seu germà Richard, bisbe d’Avranches. El primer superior d’aquesta casa fou Tancred, canonge procedent de Saint-Josse. El 1145, es va traslladar la casa a un altre indret, tot fa pensar que la primera encara no s’havia bastit i la comunitat hauria ocupat algunes estances provisionals, de fusta. La segona ubicació tampoc fou la definitiva, a iniciativa del nou bisbe d’Avranches (Achard) i amb el suport econòmic de Guillaume de Saint-Jean, considerat en endavant el fundador de la casa, es va efectuar l’any 1162 el segon i definitiu trasllat a l’indret actual.

La Lucerne
La Lucerne

Premonstratencs

La Lucerne
La Lucerne. Porteria

La Lucerne
La Lucerne. Façana de l'església

La construcció del monestir es va portar endavant i es va bastir l’església, consagrada el 1170 pel mateix bisbe Achard tot i que es va anar completant en els anys següents. Va esdevenir un lloc amb molta vitalitat gràcies a les donacions fetes al seu favor. D’aquesta casa hi depenien altres establiments monàstics, com ara el priorat (i després abadia) d’Ardenne (Calvados), Beauport (Costes del Nord, Bretanya), Mondaye (Calvados) o Belle-Étoile (Orne). A més, les seves possessions s’estenien arreu, fins i tot a les illes Britàniques. Al segle XIII va patir un episodi de pesta i, sobretot els efectes de la guerra dels Cent Anys, que la van malmetre, i de les represàlies posteriors que van portar a la confiscació dels seus béns.

La Lucerne
La Lucerne. Portal de l'església

El 1528 fou designat el primer abat comendatari d’aquesta casa i a la segona meitat d’aquell segle l’abadia fou saquejada arran de les guerres de Religió. Al segle XVII es van recuperar i restaurar les seves construccions i no fou fins el XVIII que es va reformar pel que fa a la seva regla. Amb la Revolució va arribar el fi de l’activitat monàstica, el 1790 fou suprimida la casa i l’any següent el lloc fou venut. Durant el segle XIX el lloc es ocupat per activitats industrials i també s’explota com a pedrera, deixant-la en ruïna. El lloc és protegit i restaurat parcialment més endavant, ja al segle XX. A partir de la segona meitat d’aquest segle es procedeix a la restauració de les construccions, especialment l’església, i es fan recerques arqueològiques gràcies sobretot a la iniciativa de Marcel Lelégard cap els anys 50. Els treballs han continuat a la mateixa església i en altres dependències fins l’actualitat.

La Lucerne
La Lucerne. L'església