Normandia
Abadia de Saint-Martin de Troarn
< anterior Inici França Normandia Calvados següent >

Calvados

Hom considera que el lloc de Troarn era propietat de l’abadia de la Trinité de Fécamp des del 1025, potser en aquell moment ja era la seu d’una canònica regular instituïda per Roger I de Montgommery. Cap el 1050, el seu fill, Roger II (c1030-1094) i la seva esposa Mabile de Bellême, van canviar la comunitat de canonges per una de benedictina, amb l’arribada de l’abat Gilbert de l’abadia de Conches (Eure) i possiblement amb monjos de la comunitat de Fécamp. El 1059 es consagrava l’església monàstica dedicada a sant Martí, acte on es va confirmar la dotació inicial de la casa. El 1068, Guillem el Conqueridor, ja rei d’Anglaterra, va signar un nou document de confirmació de béns. A començament del segle XIII, Troarn havia esdevingut una casa pròspera i va passar sota el domini dels comtes d’Alençon, casa íntimament vinculada a la corona de França de qui rebia protecció. Entre altres, hi depenia el priorat de Notre-Dame-des-Moutiers.

Troarn
Abadia de Troarn

Troarn
Portal de l'abadia de Troarn

Troarn
Abadia de Troarn
Sepulcre de Mabile de Bellême, fundadora
Abans a l'església del monestir
Il·lustració de Recueil de documents concernant les abbayes de Fontenay...
Bibliothèque nationale de France, Département des manuscrits

A mitjan del segle XIV el monestir va patir amb més o menys intensitat els efectes de la guerra dels Cent Anys, tot i que sembla que no de manera directa, hi ha indicis que el 1450 sí que els va patir de manera especial. En els anys 1562 i 1563, en el marc de les guerres de Religió, Troarn fou atacat, la comunitat es va veure obligada a fugir i el lloc fou saquejat i va quedar uns mesos abandonat i víctima de pillatges amb el resultat de la seva ruïna parcial. Tot i que mai va acceptar la seva reforma pel que fa a l’observança, l’abadia va mantenir-se fins la Revolució (1790) en estat de precarietat, en els últims anys hom va intentar d’establir-hi una comunitat de canongesses. El monestir s’ha perdut en bona part, resta una construcció amb finestrals gòtics situada al costat de ponent del claustre, ara perdut. Al nord del qual hi havia l’església de la que no hi ha restes aparents. A més d’alguna altra construcció secundària, a Sannerville (a ponent de l’abadia i a tocar de la carretera) es conserva el portal del monestir traslladat al segle XIX.

Troarn
Abadia de Troarn