Priorat d’Anzy-le-Duc
Prieuré d’Anzy / Trinité / Anziacus

Saona i Loira

Cercador contacte Facebook

Saona i Loira

La fundació d’aquest priorat està relacionada amb Hug d’Anzy (o Hug de Poitiers, mort el 928) era natural de la regió de Poitou, després de passar per l’abadia de Saint-Savin (Viena) on es va formar, es va traslladar a Saint-Martin d’Autun (Saona i Loira). Relacionat amb Bernó de Cluny, va participar amb ell en la fundació d’aquella abadia de Cluny (Saona i Loira) i en el restabliment de l’abadia de Baume-les-Messieurs (Jura) entre altres. L’any 876 Letbald va fer donació d’unes terres que posseïa a Anzy a l’abadia de Saint-Martin d’Autun. Poc temps després hom va confiar la fundació d’un priorat en aquest lloc a Hug d’Anzy que es va posar al seu front. Va dirigir la casa fins la seva mort el 928, en olor de santedat. El priorat es va convertir en lloc de veneració de les relíquies del beat Hug a qui la tradició atribueix diversos episodis miraculosos.

Anzy-le-Duc
Priorat d'Anzy-le-Duc

Cluniacencs

Anzy-le-Duc

Anzy-le-Duc
Campanar

El priorat també va viure episodis luctuosos a causa dels vaivens que va anar patint el territori en el decurs dels anys, en aquest sentit hom registra un atac patit el 1368 en el marc de la guerra dels Cent Anys que va provocar molts desperfectes. Aquesta mena d’episodis es van repetir durant la segona meitat del segle XVI amb les guerres de Religió, el 1576 foren profanades les relíquies del beat Hug, que es van perdre. A finals de segle es van reproduir els atacs, a mitjan del segle següent va ser víctima d’un llamp que va afectar el campanar. Però el cop final va venir amb la Revolució, el 1791 els religiosos van abandonar la casa que fou venuda. A començament del segle XIX l’església fou convertida en parròquia, fou declarada Monument Historique (1852) i es va restaurar. L’església és de tres naus amb transsepte on s’obren cinc absis, té també una cripta on es veneraven les restes del primer prior. El gruix de la seva construcció és del segle XI amb elements del XII, conté una àmplia i important decoració escultòrica en el portal i capitells. També conserva restes de la seva decoració mural, romànica encara que amb restauracions.

Anzy-le-Duc
Portada de l'església