Monestirs de Borgonya
Franc Comtat

Borgonya-Franc Comtat

Costa d'Or

Cercador contacte Facebook

Costa d'Or

La fundació d’aquest priorat fou impulsada cap el 1090 pels monjos de l’abadia de Saint-Rigaud (Ligny-en-Brionnais, Saona i Loira). Al voltant del 1240 aquest priorat va acollir les relíquies de sant Teobald de Provins i amb motiu d’això es va canviar l’antic nom del priorat (Fontaines) pel de Saint-Thibault.

Saint Thibault
Saint Thibault

Saint Thibault
Capçalera de l'església

Saint Thibault
Gàrgola

L’arribada de les relíquies va donar pas a una sèrie d’episodis miraculosos que van provocar un fort impuls econòmic al cenobi, el que va permetre aixecar a partir del 1290 una nova església que hauria de reemplaçar l’antic edifici fundacional. Li va seguir una època d’esplendor que es va desenvolupar fins a mitjan del segle XIV, època en la que hom té constància de l’existència d’importants deutes que l’aclaparaven econòmicament.

Saint Thibault
Imatge de sant Teobald al mainell (segle XIII)

Saint Thibault
Timpà amb escenes de la vida de la Mare de Déu (segle XIII)

A ran del incendi de l’església parroquial, aquesta va quedar en ruïnes i les seves funcions es van traspassar a la de Saint-Thibault. A mitjan del segle XVI el priorat va adoptar el règim comendatari, on la direcció de l’establiment es deslligava del mateix, amb la conseqüent deixadesa.

Saint Thibault
Salomó i la Reina de Saba, al portal (segle XIII)

Saint Thibault
Porta (segle XV)

Consta que en el segle XVII l’església es trobava en mal estat, amb algunes parts que amenaçaven ruïna i sense mitjans econòmics per fer front a les reparacions. El 1712 va caure el campanar, provocant greus destrosses a la resta de l’edifici. El 1728 va patir un incendi. Després de desestimar l’enderroc de tot l’edifici, es va optar per restaurar-lo però amb unes dimensions més reduïdes. El 1753 es va poder consagrar i seguidament es va procedir a fer reparacions a les dependències del priorat. Des de llavors s’han anat portant a terme altres obres de restauració.

Saint Thibault
El presbiteri

Saint Thibault
Crist, segle XIV

L’església està formada per la capçalera gòtica, amb el presbiteri, la capella lateral de Saint Gilles i una curta nau, resta de l’antic transsepte. Conserva un important mobiliari.

Saint Thibault
Voltes del presbiteri