Priorat de Saint-Thibault
Prieuré de Saint-Thibault / Saint-Thibault-en-Auxois / S Theobaldi

Costa d'Or

Cercador contacte

Costa d'Or

Hom considera que la fundació d’aquest priorat fou impulsada cap el 1090 pels monjos de l’abadia de Saint-Rigaud (Saona i Loira) amb el suport de Guy, senyor de Thil. Malgrat això, no es troba cap esment d'aquesta casa fins el 1252. Al voltant del 1240 aquest priorat va rebre les relíquies de sant Teobald de Provins donant pas a una sèrie d’episodis miraculosos que van provocar un fort impuls econòmic al cenobi, i també el canvi d’advocació (anteriorment potser Fontaines, segurament dedicat a Notre-Dame, i en endavant Saint-Thibault) també va permetre aixecar a partir del 1290 una nova església que hauria de reemplaçar l’antic edifici fundacional. A l’arribada de les relíquies li va seguir una època de prosperitat amb nombroses donacions a favor de la casa, situació que va tenir continuïtat fins mitjan del segle XIV, època en la que hom té constància de l’existència d’importants deutes que l’aclaparaven econòmicament. Un atac dels anglesos el 1359 va afectar la població de Saint-Thibault i va tocar de ple l’església parroquial, aquesta va quedar en ruïnes i les seves funcions es van traspassar a la del priorat Saint-Thibault.

Saint-Thibault
Saint-Thibault

Saint-Thibault
Saint-Thibault

Sant Teobald de Provins

Teobald de Provins hauria nascut en aquella ciutat el 1017 en el si d’una família noble. Seguint els consells de l’eremita Burchard es va retirar ell mateix en diversos indrets situats a l’actual Bèlgica i Luxemburg en companyia de Gauthier amb qui va peregrinar a Compostel·la i a Roma. Es va quedar definitivament a Salanigo, prop de Vicenza com eremita, mentre la seva fama de santedat es va escampar arreu. Al final de la seva vida va entrar en contacte amb els camaldulesos. Va morir cap el 1066, fou enterrat i venerat a Vicenza. Hom troba relíquies d’aquest sant en molts indrets, entre els quals aquest priorat de Saint-Thibault.

Saint-Thibault
Imatge del mainell de l'església del priorat

A mitjan del segle XVI hom va adoptar el règim comendatari entrant en una situació de deixadesa que va afectar tant el priorat com la parròquia. Consta que en el segle XVII l’església es trobava en mal estat, amb algunes parts que amenaçaven ruïna i sense mitjans econòmics per fer front a les reparacions. El 1712 va caure el campanar, provocant greus destrosses a la resta de l’edifici i encara el 1728 va patir un incendi. Després de desestimar l’enderroc de tot l’edifici, es va optar per restaurar-lo però amb unes dimensions més reduïdes. El 1753 es va poder consagrar l’edifici renovat i seguidament es va procedir a fer reparacions a les dependències del priorat. Des de llavors s’han anat portant a terme altres obres de restauració, sobretot ja en el segle XIX quan el priorat ja havia desaparegut com institució. L’església actual està formada per la capçalera gòtica, amb el presbiteri, la capella lateral de Saint-Gilles i una curta nau, resta de l’antic transsepte. A més del portal del segle XIII encara conserva un valuós mobiliari.

Saint-Thibault
Saint-Thibault