Monestirs de la
Bretanya
Abadia de Notre-Dame de Daoulas
< anterior Inici França Bretanya Finisterre següent >

Finisterre

Hom considera que aquesta canònica fou fundada cap el 1173 per Guyomarch IV, vescomte de Léon en reparació per l’assassinat del bisbe Hamon de Léon, oncle seu, en que hi va participar. A banda d’això, una tradició situa en aquest lloc un monestir prebenedictí d’origen molt antic. En aquest sentit, s’han trobat restes arquitectòniques anteriors al segle XII que podrien correspondre a un establiment monàstic i que avalaria aquesta narració. L’abadia de Daoulas va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys, s’esmenta que l’església havia patit greus destruccions el 1393. Malgrat tot era una abadia molt activa i els seus canonges es trobaven al capdavant d’una institució amb molts béns distribuïts pel territori. A banda del monestir del segle XII, del que en resta bàsicament el claustre, durant el segle XIV es van portar a terme obres molt importants.

Daoulas
Abadia de Daoulas

Prebenedictins ?

Canonges
agustinians

Daoulas
Abadia de Daoulas

Daoulas
Abadia de Daoulas

Al segle XVI es feien encara moltes millores a la casa i el 1598 va morir el seu darrer abat regular, en endavant la canònica estaria dirigida per abats comendataris, però el 1692 va desaparèixer aquest càrrec a causa de la seva vinculació amb els jesuïtes, que es van fer càrrec del lloc, tot i mantenir de manera provisional alguns canonges. Durant el segle XVIII l’església i dependències es van deteriorar i va continuar en aquest estat fins la Revolució. Aquest esdeveniment i un llamp que el 1790 va afectar el campanar i la pròpia església deixaren el lloc en ruïna i amb la reduïda comunitat dispersa. Després va passar a mans particulars, durant el segle XIX es restauraven l’església i el claustre. El 1947 el lloc fou adquirit per una comunitat franciscana que en va tenir cura fins que el 1984 va passar a propietat pública.

Daoulas
Abadia de Daoulas