Monestirs de la
Bretanya
Abadia de Saint-Mathieu de Fine-Terre
< anterior Inici França Bretanya Finisterre següent >

Finisterre

L’origen d’aquest monestir benedictí és incert i envoltat de narracions i llegendes diverses. La tradició diu que fou sant Tanguy qui va establir el primer monestir, al segle VI. Altres han suposat que fou fundat arran de l’arribada de les restes de sant Mateu a mitjan del segle IX portades des d’Orient, després aquelles relíquies deixarien aquest lloc a causa de les invasions normandes per anar a Salern (Campània) on actualment encara es veneren, tot i així el cap del sant es conservava en aquest lloc molts anys després. Sigui com sigui, el monestir primitiu s’hauria aixecat més a occident en un lloc ara ocupat pel mar que poc a poc ha anat avançant terra endins.

Saint-Mathieu de Fine-Terre

Prebenedictins ?

Gravat núm. 152 del Monasticon Gallicanum

A l’edat mitjana el monestir de Fine-Terre va resultar beneficiat pels vescomtes de Léon i després pels ducs de Bretanya. La casa va patir al segle XIV els efectes de la guerra dels Cent Anys època que va esdevenir teatre d’esdeveniments militars, amb assalts i saquejos. Durant el segle XVI va passar a estar governada per abats comendataris, el 1558 el lloc fou ocupat militarment i el monestir va quedar en ruïna. El 1656 van arribar els mauristes, la congregació de Saint-Maur es va fer càrrec de Saint-Mathieu fins la Revolució, quan el lloc va passar a mans particulars i pràcticament tot el monestir excepte l’església es va perdre. Arran de la seva situació, en el monestir hi ha existit un far des de molt antic, hi ha notícies d’un punt de senyalització situat al campanar des del 1693, però existia des de molt abans. El 1835 va entrar en servei el far actual, que s’aixeca entre les ruïnes del monestir.

Saint-Mathieu de Fine-Terre (c1840-1850)
Detall d'un dibuix d'Eugène Cicéri