Monestirs de la
Bretanya
Abadia de Saint-Jacques de Montfort
< anterior Inici França Bretanya Ille i Vilaine següent >

Ille i Vilaine

Es tracta d’una canònica agustiniana fundada el 1152 per Guillaume I, senyor de Montfort. Des del 1091 aquesta senyoria havia bastit un castell en aquest lloc i des de la fundació de l’abadia s’encarregà de dotar-la econòmicament, més enllà fins i tot de la destrucció de la fortalesa el 1198. El 1156 es va consagrar la primera església, edifici que durant el segle XIV fou reconstruït, el nou temple, del que encara es conserven molts elements, fou consagrat el 1428. A començament del segle XVI la casa va començar a estar dirigida per abats comendataris el que va ajudar a la seva decadència espiritual i material. El 1636 es va unir a la congregació de Sainte-Geneviève que vetllava per mantenir una observança més estricta, situació que es va mantenir fins la Revolució, quan la canònica fou suprimida i poc després ocupada per una comunitat d’ursulines que hi va instaurar una escola fins el 1903, després fou una presó i altre cop centre religiós. L’església va patir un incendi el 1976, que també va afectar altres dependències conventuals, i encara es troba en ruïnes.

Saint-Jacques de Montfort

agustinians