Monestirs de la
Bretanya
Abadia de Notre-Dame du Relec
< anterior Inici França Bretanya Finisterre següent >

Finisterre

El monestir cistercenc de Notre-Dame du Relec fou fundat el 1132 des de l’abadia de Bégard, fundada només dos anys abans. Hom desconeix si, com és habitual, aquesta abadia va rebre protecció dels vescomtes de Léon o d’alguna altra casa senyorial, no és fins el 1279 que hom registra la intervenció del duc de Bretanya en afers de l’abadia. A banda de la narració fundacional, una tradició diu que aquesta casa es va aixecar en el lloc d’un antic monestir establert a mitjan del segle VI en el mateix escenari d’una cruenta batalla on hi va morir el comte Conomor a mans de Judael, aquest darrer amb el suport de sant Gildas i sant Samsó. Això explicaria el nom de Relec (restes, relíquies), també conegut en aquella època com Gerber.

Notre-Dame du Relec
Notre-Dame du Relec

Prebenedictins ?

Notre-Dame du Relec
Notre-Dame du Relec

Notre-Dame du Relec
Notre-Dame du Relec

Les bones relacions amb el ducat de Bretanya va fer aquesta abadia beneficiària de donacions de béns i drets pels quals va esdevenir un ric centre de poder tot i patir els efectes de les inestabilitats de l’època, com ara un saqueig l’any 1375. Amb tot, a finals del segle XV començava la seva decadència i el 1550 passava a estar governada per abats comendataris. El 1598 el monestir va patir una nova ocupació militar que va afectar físicament les seves dependències i també la seva situació financera. Va mantenir, però, la seva activitat fins la Revolució quan la comunitat es va veure obligada a abandonar la casa i els seus béns foren venuts. L’església va recuperar aviat la seva funció, amb el temps el lloc fou protegit com a monument històric i ara és de propietat pública.

Notre-Dame du Relec
Notre-Dame du Relec