Centre-Val de Loira
Canònica de Notre-Dame de Beaugency
Balgenciacum
< anterior Inici França Centre-Val de Loira Loiret següent >

Loiret

L’origen d’aquesta canònica es troba en el senyoriu de Beaugency. Tot i que la tradició la fa més antiga, cap el 1030 una església fou edificada a l’entorn del castell senyorial amb la protecció dels Beaugency i la intervenció d’Odelric (bisbe d’Orleans entre el 1022 i 1033) aquella església serviria de capella funerària pels senyors del lloc i estaria servida per canonges seculars. En època Raoul I de Beaugency (c1068-1130), segurament poc abans del 1104, hi fou introduïda la Regla de Sant Agustí, esdevenint una canònica regular. Seria en aquesta època que s’aixecarien les dependències dels canonges i, a més, una nova església. L’església aplegaria a les funcions pròpies de la comunitat de canonges, la de capella senyorial i la de parroquial de la vila. El 1139 el papa Innocenci II confirmava els béns de l’abadia, tot fa pensar que hi hagué altres documents similars anteriors a aquell.

Beaugency
Façana de Notre-Dame de Beaugency

Canonges agustinians

Congregació
de França

Tour César
Torre del castell de Beaugency. Tour César
A l'ombra del qual es va fundar la canònica

Beaugency
Portada de Notre-Dame de Beaugency

Després de patir els efectes de la guerra dels Cent Anys i, ja al segle XVI, les de Religió (Beaugency fou assaltat el 1562) el 1642 la casa fou reformada pel que fa a l’observança integrant-se a la congregació de França.

Beaugency
Interior de Notre-Dame de Beaugency