Centre-Val de Loira
Abadia de Pontlevoy
Abbaye de Pontlevoy / Pontilevium / Notre-Dame des Blanches
< anterior Inici França Centre-Val de Loira Loir i Cher següent >

Loir i Cher

Monestir benedictí fundat el 1034 per Gendoin, qui va fer venir una comunitat des de Saint-Florent de Saumur (Maine i Loira) el fundador també el va dotar amb altres béns el que va fer que aviat esdevingués un assentament monàstic prou important. Aquest Gendoin era vassall del comte de Blois amb qui havia participat en la batalla de Pontlevoy (1016), va bastir el castell de ChaumontCastell de Chaumont

Castell aixecat per Gendoin, ara molt modificat

Castell de Chaumont
Foto de @lain G, a Wikimedia
i va esdevenir senyor de Pontlevoy, una tradició esmenta que la fundació fou propiciada després de la intervenció de la Mare de Déu davant d’una situació de perill de mort de Gendoin. El monestir destacava com un important centre cultural amb un escriptori i biblioteca de vàlua. Va patir diversos episodis adversos, com ara un incendi el 1260 i destrosses durant la guerra dels Cent Anys, a la fi del segle XIV. Després encara va passar a tenir abats comendataris (des de 1520) i també va quedar afectada per les guerres de Religió (1544 i 1568).

Pontlevoy
Església de l'abadia de Pontlevoy

Pontlevoy
Escut de l'abadia de Pontlevoy
Segons l'Armorial général de France (s XVIII)

Pontlevoy
L'abadia de Pontlevoy

Pontlevoy
Postal antiga, col·lecció particular

El 1631 i en plena decadència, entraria a formar part de la congregació de Saint-Maur que va donar un nou impuls al monestir, els maurins, a banda d’efectuar diverses obres de reconstrucció, hi van instal·lar una escola que gaudiria de prestigi durant els segles XVII i XVIII i que des del 1776 esdevindria una escola militar. El monestir fou suprimit el 1789 però va continuar com escola fins el 1793. Durant la Primera i Segona Guerra Mundial va esdevenir un lloc d’assistència però va quedar malmès després de la fugida de l’exèrcit alemany. Des del 2001 el lloc està a càrrec de l’European American Center.

Pontlevoy

Abadia de Notre-Dame de Pontlevoy