Centre-Val de Loira
Abadia de Saint-Satur
< anterior Inici França Centre-Val de Loira Cher següent >

Cher

Hi ha una tradició que situa en aquest lloc un monestir dedicat a sant Pere, fundat pel bretó sant Romble (Romulus) cap la primera meitat del segle V. Un altre relat diu que l’any 647 van arribar a aquest lloc les relíquies de sant Sàtur, martiritzat a Cartago el 203, i que foren dipositades a l’església de Saint-Pierre, que després seria coneguda amb el nom de Saint-Satur. Aquella primera casa monàstica s’hauria perdut arran de les invasions normandes. El lloc seria restaurat l’any 1034 a instàncies de la noble Mathilde i amb la intervenció del l’arquebisbe de Bourges, Aymon de Bourbon (1030-1070). En aquell moment es va crear també un capítol de canonges depenent del de la catedral de Saint-Étienne de Bourges. Hom considera que aquella casa va adoptar la Regla de Sant Agustí gràcies a la intervenció del papa Innocenci II (1131). Poc després, el 1143, la canònica de Saint-Satur fou assaltada resultat molt malmesa, el mateix papa Innocenci II va excomunicar els autors.

Saint-Satur
L'abadia de Saint-Satur

Agustinians

Saint-Satur

Saint-Satur

El 1234 la casa fou visitada pel rei sant Lluís de França (1226-1270) i l’any 1306 hi va arribar el papa Climent V. La prosperitat inicial de l’abadia es va veure molt afectada durant la segona meitat del segle XIV, l’església començada molt abans encara estava inacabada. El 1420 la vila de Saint-Satur i la mateixa abadia foren ocupades pels anglesos, saquejant les dependències monàstiques amb el resultat de l’abandó del lloc per la comunitat, fins el 1454. Des del 1523 la casa va estar governada amb el règim de comenda, això i els efectes de les guerres de Religió (1567) van afectar la canònica que no es va arribar a refer completament i a causa de la seva situació, fou suprimida l’any 1755, cosa que es va acabar fent realitat el 1775. L’església, encara inacabada va prendre funcions parroquials, fins ara.

Saint-Satur

Saint-Satur