Centre-Val de Loira
Monestir de Saint-Martin de Tours
S Martini Turonensis
< anterior Inici França Centre-Val de Loira Indre i Loira següent >

Indre i Loira

En aquest lloc i durant el segle IV es va desenvolupar una necròpolis cristiana sobre restes de construccions d’època romana. El 397 sant Martí (bisbe de Tours entre el 371 i 397) va morir a Candes, a ponent de la ciutat, i el seu cos es va transportar fins aquest lloc on va ser enterrat. El seu successor al davant de la diòcesi fou sant Briç (Brice, entre els anys 397 i 442) qui es va encarregar de dignificar el lloc d’enterrament amb una construcció força simple que seria reformada pel bisbe Perpet (458-488) qui va aixecar una basílica entre els anys 467 i 471. Mentre es feia aquesta obra el cos del sant es va exposar en una construcció provisional senzilla de la que hom creu que s’han pogut identificar algunes restes. El culte a sant Martí de Tours va prendre una forta embranzida i el lloc es va posar sota la seva advocació, perdent-se la dels sants Pere i Pau que havia portat fins aquell moment. Un dels responsables de l’expansió del culte a sant Martí fou Gregori de Tours (bisbe entre el 573 i 593) qui va deixar constància escrita del lloc i de la personalitat de sant Martí a la seva Historia Francorum.

Saint-Martin de Tours
Torre de Charlemagne

Prebenedictins ?

Felip August de França entrant a Tours, amb la basílica de Saint-Martin al fons
Miniatura de Les Chroniques de Saint-Denis (Jean Fouquet, c 1460)
Bibliothèque nationale de France

Aquella basílica disposava d'una comunitat de clergues que la servien, depenent de la catedral. A finals del segle V i començament de VI es van desenvolupar un conjunt de dependències dins d’un clos monàstic que va passar a estar ocupat per monjos. A més es van formar altres comunitats monàstiques al seu voltant i fins i tot en llocs més allunyats que hi estaven vinculades, com ara la de Sant-Pierre-le-Puellier, a tocar de Saint-Martin, o Saint-Yrieix d’Atane (Alta Viena). Cap el 825 la comunitat monàstica fou reformada i va esdevenir una col·legiata dirigida per abats seculars, la comunitat era en aquell moment molt nombrosa ja que s’esmenta que estava integrada per més de 200 canonges, xifra que s’aniria reduint amb el pas del temps. En època de les invasions normandes (853-903) els canonges van haver d’abandonar Saint-Martin en diverses ocasions i el lloc va quedar molt afectat, les relíquies del sant es van refugiar temporalment a Leré (Cher, on es troba encara la col·legiata de Saint-Martin), més endavant a Chablis (Yonne, Borgonya) i també a Saint-Martin-de-la-Bazoche, a la mateixa ciutat de Tours.

Quan els canonges van tornar definitivament al lloc d’origen van edificar un recinte defensiu que envoltava la basílica i les seves dependències. Encara va patir un greu incendi el 994 que va obligar a una nova reconstrucció i consagració de l’església el 1014. En el darrer quart del segle XII es va reconstruir la basílica. La col·legiata va tenir continuïtat fins el segle XVIII. En època de les guerres de Religió (s XVI) el lloc va patir destrosses resultant afectades les relíquies del sant titular. L’església romànica va sobreviure fins la Revolució tot i que es trobava en molt mal estat, la manca d’atenció va fer que hom decidís la seva demolició, les restes més importants de l’edifici que encara es conserven són les torres dites de Charlemagne i de l’Horloge. Al segle XIX es va aixecar una nova basílica canviant l’orientació però conservant el lloc d’enterrament de sant Martí per la seva veneració.

Base de la torre de Charlemagne

Torre de l'Horloge