l'Illa de França
Convent dels Blancs Manteaux. París
< anterior Inici França Illa de França París següent >

París

Aquest convent ha estat ocupat per diferents ordes durant la seva existència. Fou fundat el 1257 per una comunitat de Serfs de la Vierge Marie, més coneguts com Blancs Manteaux, seguidors de la Regla de Sant Agustí. Aquest orde fou dissolt el 1274 en el Concili Ecumènic de Lió II en el moment de la reorganització i simplificació dels ordes mendicants. A finals de segle (1297) el convent fou ocupat per una comunitat de guillemites que ja existia des de feia anys a les rodalies de la ciutat. Els membres de l’antiga comunitat de Blancs Manteaux fou absorbida pels guillemites després d’adoptar la Regla de Sant Benet que seguien aquests darrers. Fou una casa important de l’orde d’Eremites de Sant Guillem, que havia establert aquí un noviciat.

Blancs Manteaux
Església dels Blancs Manteaux

Serfs de la
Vierge Marie

Guillemites

Petits Capucins du Marais

Blancs Manteaux
Els Blancs Manteaux, París
Detall del Plan de Paris (Michel E. Turgot, 1734-39)

Blancs Manteaux
Monjo dels Serfs, o Blancs Manteaux
Il·lustració d'Histoire des ordres
(1715)
Bibliothèque nationale de France

Malgrat tot, al segle XVII es va veure en la necessitat de reformar-se pel que fa a l’observança i després d’altres intents el 1618 va passar a formar part de la congregació benedictina de Saint-Maur, en qualitat de priorat. A causa del mal estat físic de les dependències monàstiques, el 1685 es va posar la primera pedra d’un nou edifici. El 1790 la casa monàstica fou suprimida, els monjos expulsats i les dependències ocupades per una caserna. El 1801 es va recuperar el culte a l’església, amb funcions parroquials.

Blancs Manteaux

Blancs Manteaux