l'Illa de França
Convent dels Cordeliers de París
< anterior Inici França Illa de França París següent >

París

Els franciscans van arribar molt aviat a la ciutat de París, cap el 1220 es van instal·lar a Saint-Denis i el 1230 es van traslladar al sud, en uns terrenys a tocar de la nova muralla que Felip II de França havia construït a partir del 1200. El lloc pertanyia a l’abadia de Sant-Germain-des-Prés que el va cedir als framenors amb certes condicions per protegir els drets parroquials que tenien. El desenvolupament ràpid de la casa i l’ajuda de les autoritats, va permetre anar trencant poc a poc les imposicions inicials i ampliar l’espai ocupat i les dependències. Gràcies al suport de sant Lluís (rei de França entre 1226 i 1270) els franciscans van bastir una gran església (105 m de llargada) començada a mitjan segle XIII, consagrada el 1262 i posada sota l’advocació de la Magdalena.

Cordeliers
Refetor dels Cordeliers

Franciscans

Cordeliers
Convent dels Cordeliers, París
Detall del Plan de Paris (Michel E. Turgot, 1734-39)

Cordeliers
Portal de l'església dels Cordeliers
Jules-Adolphe Chauvet (1847)
Bibliothèque nationale de France

El convent va esdevenir des de molt aviat una escola que donava servei a totes les províncies de l’orde franciscà, el que feia que la població a l’interior de la casa fos molt nombrosa i les dependències àmplies, d’altra banda aquest fet significava un esforç complementari per fer-se càrrec del seu manteniment. El 1580 l’església fou víctima d’un incendi que la va deixar fora d’ús i va obligar a la seva reconstrucció, una obra que es va allargar fins el segle XVII (fou consagrada el 1606), restauració que també es va estendre a altres dependències conventuals. El 1776 fou suprimit l’orde dels celestins, el que va deixar vacant el seu convent de París (1786) i arran d’això hom va proposar als framenors que ocupessin aquell indret el que havia de permetre utilitzar els seus terrenys per altres finalitats, però la Revolució va arribar abans i les dependències foren ocupades i posades al servei de diversos organismes: arxiu de la Chambre de Comptes, caserna, seu del Club dels Cordeliers, biblioteca, escola de medicina... Cap el 1804 es va enderrocar l’església, els terrenys s’anirien edificant i actualment només resta en peu el gran refetor, bastit entre el 1370 i 1505.

Cordeliers
L'església dels Cordeliers des del claustre