l'Illa de França
Essonne

Val-Profond
Monestir de Val-Profond
(Val-de-Grâce /Abbaye-aux-Bois)
Carte générale de la France
Bibliothèque nationale de France

Monestir de benedictines, ara desaparegut, fundat al segle XII a Bièvres (Essonne) amb el nom de Val-Profond. Va participar en la fundació de l'abadia de Notre-Dame de Yerres (Essonne). Anna de Bretanya (1477-1514) va posar aquella casa sota la seva protecció, època en que va canviar el seu nom pel de Val-de-Grâce. Al segle XVII es trobava en plena decadència però l’amistat de l’abadessa amb la reina Anna d’Àustria va facilitar que el 1621 es traslladés a París, conservant el mateix nom de Val-de-Grâce, mentre que la casa de Bièvres va passar a ésser coneguda amb el nom d’Abbaye-aux-Bois.

Gif
Abadia de Le Val de Gif
Postal antiga, col·lecció particular

Monestir femení de benedictines fundat al segle XII tot i que hi ha una tradició que el fa més antic. En el mateix segle, les monges es van refugiar al monestir de Yerres (Essonne) mentre la casa estava en restauració, el monestir va passar a dependre temporalment de Yerres. Durant els segles XVII i XVIII es va convertir en un centre jansenista. A finals del segle XVIII es va intentar la seva supressió, que no es faria efectiva fins la Revolució. Encara hi ha restes de la casa monàstica.

Gif

Baldiri B. - Agost de 2017