l'Illa de França
Abadia de Sainte-Geneviève. París
< anterior Inici França Illa de França París següent >

París

Després que el rei Clodoveu I fixés la seva residència a París (l’antiga Lutècia) i en fes la capital del regne (508), ell i la seva esposa Clotilde fundaren una església en honor dels Sants Apòstols, Pere i Pau, dalt d’un turó a la riba sud del Sena en el lloc d’una antiga necròpolis. L’any 511, a la mort del monarca, fou enterrat en aquella església dels Saints-Apôtres, encara inacabada. Mesos després (l’any 512) va morir santa Genoveva, qui hauria animat Clodoveu en la fundació de l’església, i també fou enterrada en aquest lloc. L’any 520 es consagrava solemnement el temple on el 545 fou enterrada també la reina Clotilde. En aquell moment l’església estaria servida per clergues seculars que gràcies a les disposicions fundacions estaven exempts de la jurisdicció episcopal, el que va permetre el desenvolupament de l’establiment, malgrat que els monarques successors dels fundadors no van continuar tenint cura del lloc.

Sainte-Geneviève
La canònica de Sainte-Geneviève, abans de la Revolució
Dibuix de Nicolas Ransonnette (s. XVIII)

aquisgranesos

agustinians

Congregació
de França

Sainte-Geneviève
L'abadia de Sainte-Geneviève
Detall del Plan de Paris (Michel E. Turgot, 1734-39)

Sainte-Geneviève
Estampa de santa Genoveva
Ed. Pellerin (1837)
Bibliothèque nationale de France

Al segle IX el país era víctima de les invasions normandes, l’església dels Saints-Apôtres va patir al menys dues incursions armades, el 857 i 861, que van obligar els canonges a abandonar la casa i no hi van poder retornar fins el 863. El 885 i arran d’una nova incursió, hom va optar per portar l’arqueta de les relíquies de santa Genoveva a la ciutat, aquell cop els normands foren derrotats i hom va atribuir aquell fet a la intervenció miraculosa de la santa. Quan el 890 va retornar l’arqueta al lloc d’origen, el nom de Sainte-Geneviève fou afegit a les advocacions anteriors i la santa considerada patrona de la ciutat. A mitjan segle XII el nom de Saints-Apôtres va anar quedant en desús i al segle XIII només era conegut amb el de Sainte-Geneviève. Hom pensa que durant el segle IX la comunitat canonical s’hauria regularitzat segons les normes aquisgraneses. Cap el 1010, el rei Robert II el Piadós va confirmar les seves possessions alhora que posava la canònica sota la seva protecció i la casa continuava mantenint el seu privilegi d’exempció.

Sainte-Geneviève
Església de Saint-Étienne-du-Mont
A la dreta el campanar de Sainte-Geneviève

L’any 1147, arran d’un incident entre els canonges en presència del papa Eugeni III, aquest va ordenar que la comunitat fos reformada amb la introducció de monjos cluniacencs del priorat de Saint-Martin-des-Champs. Però a causa de l’oposició dels canonges, finalment hom va optar per regularitzar la casa amb la intervenció de l’abadia de Saint-Víctor i la seva congregació, que es va fer càrrec de Sainte-Geneviève. El 1150 Eugeni III confirmava el manteniment de la comunitat canonical reformada segons la Regla de Sant Agustí, conservant els seus béns i privilegis. Aquesta situació excepcional no va ajudar a la regularitat dels membres de la comunitat, la decadència durant els segles XV i XVI era força greu, per cobrir les seves necessitats es posaven a la venda les riqueses com ara ornaments de l’església i llibres de la biblioteca.

Sainte-Geneviève
Campanar de Sainte-Geneviève

En plena decadència, el 1619 François de La Rochefoucauld fou designat abat de Sainte-Geneviève a qui el papa va encarregar la reforma dels monestirs. Pel que fa a les canòniques agustinianes, l’abat va intentar la fundació d’una congregació única sota la direcció de la congregació de Saint-Victor de París. El projecte no va arribar a bon port i finalment es va formar la Congregació de París i aquesta abadia es va posar al seu front, aviat es va estendre per tot el regne i prendre el nom de Congregació de França. Va obtenir l’autorització per absorbir les altres congregacions existents, inclosa la de Saint-Victor, el 1633. Aquesta congregació també va donar un nou impuls a l’activitat intel·lectual i científica, aplegant una valuosa biblioteca.

Sainte-Geneviève
Amb les esglésies de Sainte Geneviève (l'antiga i el Panteó)
Saint-Étienne-du-Mont i l'actual traçat dels carrers
Detall del Plan topographique de la montagne Ste-Geneviève (Jacques Gomboust, 1874)

Sainte-Geneviève
Les esglésies de Saint-Étienne-du-Mont i Sainte-Geneviève (1807)
Dibuix de Denise Destours
Bibliothèque nationale de France

La basílica primitiva es va refer durant el darrer quart del segle XII i reformar en el segle XIII, època en que també s’hauria bastit la primera església de Saint-Étienne-du-Mont (1222) que havia d’acollir els fidels que s’hi atansaven. Al segle XV es va reconstruir aquesta església, aixecant un nou edifici que superava les dimensions de la de Sainte-Geneviève, alhora es van construir el claustre i dependències monàstiques, molt modificades al segle XVII. Considerant insuficients les estructures i dimensions de l’església de Sainte-Geneviève, el 1754 la comunitat va obtenir l’autorització per aixecar-ne una de nova, més gran, en els terrenys de la canònica.

Sainte-Geneviève
La cripta de Sainte-Geneviève després de profanació de 1793
Dibuix d'Alexandre Bourla

Sainte-Geneviève
Excavació de la cripta de Sainte-Geneviève (1807)
Bibliothèque nationale de France

La Revolució va arribar a les acaballes de la seva construcció i deixant de banda el projecte original es va dedicar com a Panteó de personatges il·lustres. Pel que fa a l’església antiga, fou enderrocada el 1807 deixant en peu només el seu campanar, que encara es conserva. El Panteó va recuperar temporalment les funcions religioses com església de Sainte-Geneviève però el 1881 fou desafectada novament, la comunitat de clergues que la servia fou dissolta i va reprendre les funcions de Panteó de personatges il·lustres, actualment encara té aquest destí. L’església de Saint-Étienne du Mont conserva des del 1803 la renovada arqueta de santa Genoveva i l’antic sepulcre de pedra, les relíquies foren cremades públicament el 1793.

Sainte-Geneviève
Plànol de Sainte Geneviève