l'Illa de França
Priorat de Saint-Julien-le-Pauvre. París
< anterior Inici França Illa de França París següent >

París

Aquesta església és coneguda amb l’advocació de Saint-Julien l’Hospitalier, personatge de vida fabulosa que hom ha confós amb sant Julià de Brioude, fet que ha generat polèmiques sobre la veritable advocació original de l’església, probablement aquesta darrera. Sigui com sigui, es tracta d’una església de fundació molt antiga, segurament del segle VI, que va quedar destruïda a causa de les invasions normandes l’any 886. L’any 1031 s’havia reconstruït i estava a càrrec d’un clergue. Cap el 1125 l’església fou donada al priorat cluniacenc de Longpont-sur-Orge (Essonne), esdevenint un priorat d’aquell orde depenent de Longpont, que es va encarregar de reconstruir novament l’església.

Saint-Julien-le-Pauvre
L'església de Saint-Julien-le-Pauvre

Cluniacencs

Saint-Julien-le-Pauvre envoltat de construccions
Detall del Plan de Paris (Michel E. Turgot, 1734-39)

Durant l’edat mitjana va tenir funcions docents, amb una escola d’humanitats. Durant les guerres de Religió va servir de refugi als monjos de Longpont. La casa va caure en decadència a causa del desplaçament de les universitats a la zona de Sainte-Geneviève. A mitjan del segle XVII es treballava en la supressió del priorat, cosa que es va formalitzar el 1659. La Revolució va clausurar l’església que es va reobrir més endavant, de forma intermitent. El 1888 es posà a disposició de l’església grega Catòlica Melquita que la va reobrir un any després i que encara la té al seu càrrec.

Dibuix d'un relleu de sant Julià l'Hospitaler
Dibuix publicat a L'église St. Julien-le-Pauvre d'après les historiens...