l'Illa de França
Comanda del Temple de París
< anterior Inici França Illa de França París següent >

París

Els templers es van establir a París cap el 1140, a la riba dreta del Sena, en front de l’illa de la Cité, darrera l’actual ajuntament. Aviat però, van ocupar un extens espai al nord de la ciutat que seguidament van edificar i al segle XIII fortificar amb una muralla que l’envoltava. Al seu interior es trobaven diverses construccions entre les que cal destacar una església (de la meitat del segle XII, amb una rotonda), claustre, dormitoris, refetor, etc. a més de dues fortificacions, la torre César del segle XII i la Gran Torre aixecada entre el 1270-80, que es va conservar fins a començament del segle XIX. El 1312 fou suprimit l’orde del Temple i el lloc fou lliurat al hospitalers. En el decurs de la segona meitat del segle XIV es va construir una nova muralla a la ciutat i el recinte del Temple va quedar al seu interior, però no va perdre els seus propis murs de defensa que es van conservar fins el segle XVII quan foren enderrocats i el conjunt fou modificat amb noves construccions.

La torre del Temple
Autor desconegut (c.1795)
Museu Carnavalet

Templers

Hospitalers

El recinte de la comanda del Temple de París
Detall del Plan de Paris (Michel E. Turgot, 1734-39)

Pet-au-Diable
La torre de Pet-au-Diable
Resta del primer establiment templer de París
Dibuix d'A. Bernard (c.1843)
Bibliothèque nationale de France

Després de la Revolució, el lloc va perdre la seva funció, l’església seria enderrocada amb rapidesa però la Gran Torre esdevindria un recinte penitenciari, on fou empresonat Lluís XVI abans de ser guillotinat. El 1808 la torre fou arranada que per evitar que esdevingués un santuari monàrquic. Del recinte templer pràcticament no hi ha restes aparents. Pel que fa a la torre de Pet-au-Diable, del primer establiment templer a la ciutat, també fou enderrocada a mitjan del segle XIX.

Pet-au-Diable
Detall del plànol de "Temple"