l'Illa de França
Cartoixa de Vauvert. Cartoixa de París
< anterior Inici França Illa de França París següent >

París

En el lloc on ara es troba el palau i jardins de Luxembourg, conegut antigament com Vauvert, el rei Robert II el Pietós (996-1031) hi va bastir un palau que va tenir una vida efímera, poc després de la seva mort va caure en l’abandó. El 1258, Lluís IX de França va donar aquella residència que llavors es trobava en ruïnes als cartoixans, que des del 1250 s’havien establert al sud de la ciutat (a Gentilly, Val-de-Marne). Els cartoixans es van traslladar a Vauvert i van adaptar l’antiga residència reial a les seves necessitats, la capella del castell fou l’església monàstica. A aquells terrenys aportats per la Corona, els cartoixans en van afegir d’altres que van anar adquirint i el 1260 es va posar la primera pedra d’un nou monestir segons les necessitats cartoixanes pel que fa a la distribució dels espais. L’obra va patir moltes incidències i l’església no es va poder consagrar fins el 1325.

Vauvert
Església de la cartoixa de Vauvert, a París
Publicat a Antiquités nationales, ou Recueil de monumens... (1790)

Cartoixans

Vauvert
La cartoixa de Vauvert
Detall del Plan de Paris (Michel E. Turgot, 1734-39)

Vauvert
Interior de l'església de la cartoixa de París
Dibuix (c1709)
Bibliothèque nationale de France

La cartoixa va gaudir de la protecció de monarques i altres personalitats, i la seva església va acollir molts enterraments dels seus benefactors. Del seu mobiliari cal destacar també la sèrie de vint-i-dues pintures executades a partir de 1645 per Eustache Le Sueur narrant la vida de sant Bru, el fundador de la Cartoixa, que es trobaven al claustre petit i que ara es conserven al Museu del Louvre. Els cartoixans van mantenir-se en aquest lloc fins el 1790, arran de la Revolució foren expulsats i les seves dependències espoliades dels béns mobles que havien acumulat durant segles d’existència, els edificis van esdevenir propietat pública i s’hi va instal·lar una fàbrica d’armes, però l’activitat fou de curta durada i en pocs anys la cartoixa havia desaparegut i els seus terrenys es van integrar en els jardins de Luxembourg.

Vauvert
Planta de la cartoixa de París