l'Illa de França
Comanda de la Villedieu. Villedieu-Maurepas
< anterior Inici França Illa de França Yvelines següent >

Yvelines

Hom no coneix amb exactitud la data de fundació de la comanda templera de la Villedieu, el primer document conegut que l’esmenta és una donació a favor seu de l’època del bisbe Jean de Chartres, el que el situa entre els anys 1176 i 1178. És a partir del 1180 que hom troba documentació abundant relativa a donacions al seu favor. El 1206 la casa templera de Villedieu-Maurepas signava un acord amb la gran abadia de Saint-Denis, durant el segle XIII augmenta encara més el volum de documentació en la que hi figura. Arran de la persecució i supressió dels templers, el 1307 la casa fou ocupada per la força i posada sota l’obediència de la comanda hospitalera de Louviers-Vaumion (Val d’Oise) fins que a causa de la decadència en que es trobaven Louviers i Villedieu arran de la guerra dels Cent Anys, el 1474 es van posar sota la direcció de la casa de Sant-Jean de Latran de París. Des del segle XVI la comanda s’havia convertit en una simple explotació rural. Amb la Revolució, els béns foren venuts a particulars i el 1860 s’hi va instal·lar una destil·leria. Es va anar degradant com a simple explotació agrícola. Durant la segona meitat del segle XX va passar a mans d’un promotor immobiliari i després a l’E. P. A. de la Ville Nouvelle de Saint-Quentin-en-Yvelines i va començar la seva protecció efectiva i restauració (1971-78).

La Villedieu
Capella de la comanda de la Villedieu