Monestirs de Nova Aquitània
Priorat de Sainte-Valérie de Chambon
< anterior Inici França Nova Aquitània Cruesa següent >

Cruesa

Hom considera que aquesta casa fou fundada durant la segona meitat del segle IX des de l’abadia de Saint-Martial de Llemotges. Era dedicada a la màrtir santa Valèria, coetània de sant Marcial, les despulles de la qual eren venerades a Llemotges, al costat de les de sant Marcial fins que el 985 foren traslladades a aquest priorat de Chambon. Més endavant en aquest lloc s’aixecaria l’església actual, un edifici de grans dimensions que conserva la seva estructura romànica. La casa monàstica va patir els efectes de diferents episodis bèl·lics, el 1440 i 1574 en el marc de les guerres de Religió. Depenent de Saint-Martial fins el 1572. El 1708 la comunitat va afiliar-se a la congregació de Cluny, situació que va mantenir fins la seva supressió arran de la Revolució.

Chambon
Sainte-Valérie de Chambon