Abadia de Saint-Martial de Llemotges. Sant Marcial o Marçal
< anterior Inici França Nova Aquitània Alta Viena següent >

Alta Viena

Aquest monestir es va desenvolupar al voltant de la tomba de sant Marcial (o Marçal) de Llemotges, el primer bisbe d’aquesta diòcesi. Segons la tradició, Marcial hauria arribat a aquesta ciutat a mitjan del segle III o més probablement a començament del IV des de Roma, enviat pel papa per evangelitzar aquestes terres formant part d’un grup de set personatges encarregats de cristianitzar la Gàl·lia (Gacià, Tròfim, Sadurní, Pau, Dionís i Austremoni, a més de Marcial) que es van distribuir pel territori. El seu sepulcre va esdevenir lloc de culte i uns clergues es feien càrrec del seu manteniment, aquella comunitat està documentada per primer cop en el testament de sant Aredi, l’any 572.

Saint-Martial
Saint-Martial representat a:
Totius Lemovici et confinium provinciarum... (1594)

Cluniacencs

Saint-Martial
Saint-Martial de Llemotges
Interpretació de l'església del segle XIX
Publicada a: L’abbaye de Saint-Martial de Limoges (1901)

Saint-Martial
Sant Marcial de Llemotges
Il·lustració de: Notice sur la vie et les miracles de saint Martial (1835)
Bibliothèque nationale de France

És probable que aquells clergues estiguessin vinculats a la catedral de Llemotges i no fou fins el 848 que van obtenir el vist-i-plau de Carles el Calb per adoptar la regla de Sant Benet segons la reforma impulsada per Benet d’Aniana, no sense l’oposició episcopal. Al voltant de la figura de sant Marcial s’havia bastit una cripta amb el sepulcre del sant, una basílica (Saint-Pierre) i una església per les cerimònies dels clergues. A mitjan del segle IX es va aixecar una nova església dedicada a Saint-Sauveur. La casa va patir els efectes d’una invasió normanda segurament el 888, a causa de la qual els monjos es van veure obligats a fugir, emportant-se temporalment les preuades relíquies de sant Marcial. L’església es va refer a mitjan del segle X després de patir un incendi, aquella construcció es va tornar a bastir a començament del segle XI, el nou edifici fou consagrat el 1028, tot i que encara s’hi va treballar durant aquell segle i després encara s’hi van anar fent modificacions i restauracions, sobretot a causa de nous incendis el 1053 i 1060.

Saint-Martial / Museu
Capitell procedent de Saint-Martial
Museu de Beaux-Arts de Limoges

El 1063 l’abadia de Saint-Martial fou venuda pels vescomtes de Llemotges a Cluny, amb l’oposició de la mateixa comunitat, el que va significar el començament d’un període de prosperitat, el renom de la casa va multiplicar les seves riqueses i va esdevenir un centre d’atracció dels devots. El 1097 una butlla d’Urbà II va confirmar les seves possessions alhora que la va posar sota la seva autoritat directa. Cal fer esment del seu escriptori i de la seva biblioteca de la que s’han conservat molts dels seus exemplars. També va afavorir l’activitat dels orfebres i esmaltadors llemosins dels que les seves obres i tècnica s’escamparien arreu.

Saint-Martial
Planta de Saint-Martial de Llemotges
Pierre-M.-J. Trésaguet (1765-68)
Bibliothèque Numérique du Limousin

A finals del segle XIII el monestir es trobava en decadència i ja en el segle XIV va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys, el que va agreujar aquella situació. Malgrat això, el 1387 es va independitzar de Cluny, però la situació econòmica empitjorava i el 1439 la subsistència de la comunitat estava en perill, tot i que es va mantenir malgrat que el relaxament dels costums va portar a la seva secularització definitiva el 1535. Convertida en col·legiata, aquesta casa va mantenir-se fins la Revolució, el 1791, quan es va suprimir definitivament. El lloc va quedar abandonat i poc després es va desmantellar, el 1806 van desaparèixer els darrers vestigis i es va obrir el carrer de Saint-Martial seguint la nau de l’església. A partir del 1959 s’hi han anat fent excavacions en el lloc del complex de Saint-Martial, posant al descobert una necròpolis i la mateixa tomba del sant titular.

Saint-Martial

Saint-Martial