Monestirs de Nova Aquitània
Abadia d’Atane. Saint-Yrieix
< anterior Inici França Nova Aquitània Alta Viena següent >

Alta Viena

El monestir d’Atane fou fundat per sant Aredi (Yrieix) en el lloc del mateix nom cap el 570. Fou una casa de reduïdes dimensions que es desenvolupà al voltant de la figura del fundador. Poc abans de la seva mort, Aredi va redactar el seu testament deixant béns a aquesta casa a més de l’abadia de Saint-Pierre du Vigeois que també havia fundat, mentre disposava el seu enterrament a Saint-Hilaire de Poitiers. A la mort del fundador, el monestir va quedar sotmès a la col·legiata de Saint-Martin de Tours. Arran de no poder disposar de les relíquies de sant, amb fama de taumaturg, aquesta casa no es va poder desenvolupar i es va mantenir de forma precària. El 730 fou visitada per Pipí el Breu i seguint els desitjos de la comunitat, l’establiment monàstic fou secularitzat, convertint-se en canònica i continuant sota la dependència de Saint-Martin. La seva transformació en col·legiata va portar la prosperitat a l’antic monestir i els seus béns en van multiplicar. L'església que es conserva és un exemplar gòtic, del segle XII.

Saint-Yrieix
L'església actual de Saint-Yrieix