Abadia de Sant Salvador d'Aniana

Abbaye Saint-Sauveur d’Aniane / Sainte-Marie d’Aniane / Aniano

(Aniana / Aniane, Erau)

Sant Salvador d'Aniana

Aquesta abadia fou fundada l’any 782 per Benet d’Aniana, un personatge cabdal pel que fa al monacat, de família noble i molt vinculat a la cort carolíngia. Després de professar com a monjo a l’abadia de Saint-Seine (Costa d’Or), on va canviar el seu nom de Witiza pel de Benet, va triar aquest lloc per a establir-se com eremita l’any 780, en una petita capella.

Bibliothèque nationale de France

Ràpidament, al seu voltant s'hi van aplegar seguidors, fins a establir-hi un centre monàstic, que esdevindria el gran monestir de Sant Salvador d'Aniana. Va aconseguir molta vitalitat i des d'aquí en van fundar altres monestirs que hi depenien, com ara el de Gel·lona (804) molt proper, i un segon a Goudargues (Gard). Després incrementaria la seva relació amb la cort, Benet va deixar el monestir el 815 per impulsar la reforma de les cases monàstiques de l'imperi carolingi, unificant les normes i regles per què es regien, donant pas a una ràpida expansió de la regla de Sant Benet. Amb el pas del temps se succeirien diverses esglésies en aquest lloc, una primera dedicada a Santa Maria, una segona, més gran, dedicada a Sant Salvador i, en època maurina (s. XVII), l'actual, també dedicada a Sant Salvador.

Malgrat la seva importància històrica, a la fi del segle XIV estava en decadència, després encara va passar a tenir abats comendataris, que no tenien vinculació amb el monestir i sovint el governaven indirectament i des de lluny. El cop fatal li va arribar amb les guerres de Religió, que van deixar l’abadia en ruïna (1561-1572). En un intent de revifar-la, el 1633, va entrar a formar part de la congregació de Sant Maur, que es va encarregar de reconstruir l’església (1679), el claustre i les altres dependències monàstiques. Aquesta reconstrucció va tenir un curt recorregut, amb la Revolució la vida comunitària es va acabar. L’església va passar a ser la parroquial i les altres dependències es van convertir en una fàbrica de teixits (1810) i un centre penitenciari (1845), de trista memòria.

Vista d'Aniana
J. J. Laurens (s. XIX)