Canònica de Santa Maria de Cornellà de Conflent
Sainte-Marie de Corneilla-de-Conflent

< anterior Inici França Occitània Pirineus Orientals

cercador contacte

Conflent
Cornellà de Conflent / Corneilla-de-Conflent

Aquesta notable església es troba esmentada l’any 1018, en aquell moment depenia del bisbat d’Elna el qual la va cedir al comte Guifré II de Cerdanya en una operació de permuta signada l’any 1025. El nét de Guifré II, el també comte Guillem I, va establir en el seu testament la fundació d’una canònica agustiniana en aquesta església parroquial, alhora que la va dotar convenientment. La fundació efectiva d’aquesta casa monàstica la va fer realitat el seu fill Guillem Jordà l’any 1097. Aquesta església de Santa Maria s’aixeca al costat del antic palau dels comtes de Cerdanya que aquests tenien a Cornellà, aquest edifici fou lliurat el 1356 pel rei Pere el Cerimoniós a la comunitat de canonges perquè hi passessin a residir. La casa va viure una llarga època de prosperitat fins que el 1592 fou secularitzada, el que no va ser obstacle per conservar molts dels seus béns i drets fins la Revolució, a partir d’aquell moment van resultar malmeses o es van perdre algunes de les seves dependències, com ara el claustre gòtic. Es conserva encara l’església romànica i alguns elements mobles d’època antiga.

Santa Maria de Cornellà de Conflent

Canonges