Abadia de Sant Martin de Les (Saint-Martin-Lys)
Aude (Occitània) castellano >

Es tracta d’un monestir d’època carolíngia situat a l’antic comtat de Rasès, esmentat per primer cop el 898 en una donació a favor seu. Durant el segle X es va veure beneficiat amb donacions dels comtes de Cerdanya i Besalú. El 1045 el bisbe de Carcassona va consagrar la seva església, es tractava d’un monestir de modestes dimensions i a causa d’això el 1070 fou unit a Sant Ponç de Tomeres, com a priorat seu. Aquesta casa va patir els efectes de les guerres de Religió, i el 1594 fou víctima d’un incendi. L’església es va restaurar però amb caràcter de parròquia en un altre indret, on es va formar la nova població. Ara el monestir pràcticament ha desaparegut, només resten en peu alguns vestigis de murs.

Sant Martin de Les
Ruines d'un ancien couvent (Sant Martin de Les)