Priorat de Santa Maria del Coll de Panissars
Prieuré de Notre-Dame de Panissars
< anterior Inici França Occitània Pirineus Orientals

cercador contacte

Vallespir
El Pertús / Le Perthus

Les ruïnes del priorat de Santa Maria de Panissars es troben al coll del mateix nom, lloc per on passava l’antiga via romana que comunicava la Gàl·lia i la Hispània i on es trobaven la Via Augusta i la Via Domitia. Aquestes restes estan situades just sobre la ratlla de la frontera, de manera que es divideixen entre els municipis del Pertús i la Jonquera, amb la major part en el primer d’ells. A finals del segle XX hom va descobrir que en aquest lloc el 72 aC el general Pompeu el Gran hi va aixecar el trofeu que hom coneixia a través dels antics historiadors i que fins llavors no s’havia pogut localitzar.

Panissars
Priorat de Panissars

Panissars
Priorat de Panissars, amb el fort de Bellaguarda al fons

Panissars
Ruïnes del priorat

El lloc de Panissars pertanyia el 878 a l’abadia de Santa Maria d’Arles, segons un precepte de Lluís el Tartamut. Una butlla del papa Sergi IV (de l’any 1011) esmenta per primer cop una església dedicada a Santa Maria vinculada encara a l’abadia d’Arles i fundada amb la protecció del comte Bernat Tallaferro de Besalú. Durant el segle XI consten donacions a favor de l’església, que en aquella època devia tenir funcions hospitaleres, pròpies d’un lloc molt transitat com aquest. L’any 1097 el papa va traspassar la jurisdicció de Panissars, de l’abadia d’Arles a Santa Maria de Ripoll.

Panissars
Bernat Tallaferro representat al sepulcre del monestir de Ripoll

Panissars

Panissars
Porta de l'església. Al fons, una de les fites frontereres

Aquest punt estratègic fou escenari de la batalla del Coll de Panissars (1285) entre les tropes franceses de Felip l’Ardit i la Corona d’Aragó de Pere del Gran. Entre els segles XVI i XVII el lloc estava en decadència i va resultar afectat de ple pel tractat dels Pirineus que el deixava sobre la ratlla fronterera. Fou enderrocat el 1683 per bastir el fort de Bellaguarda, molt proper. Les ruïnes del priorat benedictí estan superposades a les del trofeu de Pompeu i la via romana sobre la qual es va bastir aquell monument.

Panissars
Planta esquemàtica de Panissars