Abadia de Saint-Roman de l'Aiguille

Abbaye Saint-Roman de l'Aiguille / Saint-Romain-en-Argence / Romain de Acu

(Bellcaire / Beaucaire, Gard)

Saint-Roman de l'Aiguille

L'antiga abadia de Saint-Roman està situada en un lloc elevat prop del Roine, es tracta d'un establiment que, malgrat les modificacions sofertes, conserva bona part de les seves antigues estructures troglodítiques. Possiblement, el lloc està dedicat a sant Romà de Condat († 463), qui va impulsar la creació de diversos monestirs de caràcter eremític, inspirats en la tradició dels pares del desert.

Tradicionalment, hom considera que el lloc estaria ja ocupat per una comunitat de tipus eremític al segle V i que al segle VII esdevindria benedictina, tot i que segurament caldria endarrerir la data fins al segle IX, a l'època de la unificació de les normes i regles que seguien els diferents establiments monàstics en època carolíngia. El primer cop que es troba documentada aquesta casa és el 1008, al cartulari de l'abadia de Psalmodi (Gard). La vinculació amb aquest darrer monestir es va fer més estreta a partir del 1102, quan Saint-Roman esdevingué un priorat seu, amb el privilegi de mantenir la seva pròpia administració gràcies a la seva antiguitat.

El lloc va esdevenir un centre d'atracció dels pelegrins gràcies a les relíquies de sant Romà i de sant Tròfim que s'hi conservaven. Durant el segle XIII el lloc es degué fortificar. A cavall dels segles XIII i XIV la comunitat fou expulsada del monestir i no hi va tornar fins al 1310. El 1363 s'hi va instal·lar un col·legi, institució fundada pel papa Urbà V, que donava ensenyament i allotjament a joves. El 1537 es va secularitzar l'abadia de Psalmodi i el seu capítol va vendre el lloc de Saint-Roman. Els nous propietaris van portar a terme obres importants, desmuntant el rocam per treure pedra i poder aixecar noves construccions. Finalment, el lloc fou abandonat, va entrar en ruïna i més endavant hom va enderrocar els murs que quedaven.

Setial excavat a la roca
Il·lustració publicada per Blaud (1819)