Monestir de Sant Genís de Fontanes

Abbaye Saint-Génis-des-Fontaines / Sancti Genesii de Fontanas

(Sant Genís de Fontanes / Saint-Génis-des-Fontaines, Rosselló, Pirineus Orientals)

Sant Genís de Fontanes

Es tracta d'un monestir força antic, la primera notícia coneguda es troba en un precepte de Lluís el Pietós de l'any 819, quan ja estava en funcionament, del que hom dedueix que hauria estat fundat cap a l'any 800 pel monjo hispà Sentimir. Anys després, entre el 858 i 868, l'establiment monàstic va patir un atac dels normands, mentre que un altre document atorgat per Lotari I, el 981, en el que li confirma diverses possessions, també fa constar que s'havia rehabilitat.

Hom té constància que el 1127 es va consagrar una nova església, segueixen diverses manifestacions que demostren que el lloc estava sota la protecció dels comtes i de la corona catalana i aragonesa. La prosperitat es va allargar durant els segles XIII i XIV. Al segle XV apareixen els abats comendataris, fet que va influir en la decadència del lloc. El 1507 el papa Juli II (1443-1513) el va unir a Montserrat, que intervenia en el nomenament dels abats. Aquesta dependència es va allargar fins a l'extinció definitiva del centre a causa de la Revolució. Els béns de l'abadia foren venuts el 1796, va passar a utilitzar-se per activitats agrícoles lligades a la vinya.

El claustre, no protegit, es va desmuntar en la seva major part entre el 1924 i 1926 passant al mercat antiquari i d'aquí a mans particulars. Finalment, es va recuperar i, ja restaurat, es va inaugurar el 1988. És de data incerta, alguns l'han situat en el segle XI, tot i que el més probable és que fos aixecat entre el 1271 i 1281. A causa de l'abandó de l'abadia pels monjos i la seva venda, una part va anar a mans particulars, mentre que l'altra va anar a parar al Museu d'Art de Filadèlfia. Amb tot això es van fer còpies de les columnes i capitells que es van arribar a confondre entre ells. Després de la recompra del claustre remuntat a Sant Genís es van poder identificar les peces antigues i separar-les de les còpies. Actualment, només quatre capitells es conserven fora (a Filadèlfia) i han estat substituïts per còpies.

Ossari de la façana
Ossari de la façana

L’església és el resultat de diverses intervencions fetes sobre un edifici força antic. Els murs són del segle XI, sobre basament anterior. És un edifici d’una nau amb creuer i tres absis. El portal de ponent correspon a la reconstrucció del 1127. En la seva construcció es va reutilitzar com a llinda un antic relleu de pedra (1019-20) procedent d’un retaule. Aquesta peça representa al centre un Crist en una màndorla sostinguda per dos àngels. Als costats es troben dos grups de tres apòstols. Als costats del portal hi ha encastats al mur diverses pedres esculpides, inscripcions i ossaris.

L'església conserva diversos retaules. És presidida per un retaule major del segle XVII. També conserva una pintura que representa la Mare de Déu de Montserrat, del 1644, que recorda el lligam amb el monestir del Bages. La pica beneitera es troba sobre un bell capitell procedent de Sant Andreu de Sureda.

Crucifixió
Antic relleu emprat com a llinda del portal