Cartoixa de Valbonne

Chartreuse de Valbonne / Vallis Bona

(Saint-Paulet-de-Caisson, Gard)

Els cartoixans van arribar a aquest lloc gràcies al bisbe d’Usès, Guillaume de Vénéjan, que el 1204 els va donar l’antic monestir de Notre-Dame de Bondilhon, depenent de l’abadia de Notre-Dame de Godargues, que havia quedat deshabitat quan el va deixar la comunitat benedictina, probablement femenina, que l’havia ocupat. Els nous monjos van bastir la cartoixa en els anys següents segons els costums de l’orde, més endavant participaria en la fundació de la cartoixa de Valldemossa (Balears).

El lloc va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys i més endavant els de les guerres de Religió, el 1585 la cartoixa fou saquejada i incendiada. A partir del 1593 es va reconstruir la casa monàstica i l'obra es va anar allargant en el temps fins que la Revolució va expulsar els cartoixans d'aquesta casa (1790) i el 1803 va passar a ser propietat de l'hospici de Pont-Saint-Esprit. Després d'anys d'abandonament, el 1836 els cartoixans compraren el lloc i s'hi establiren de nou. La casa recuperada va mantenir la seva activitat fins que el 1901 la comunitat es va veure obligada a fugir i refugiar-se a la cartoixa d'Aula Dei, a Saragossa, on van estar fins al 2011. Després dels cartoixans, el monestir fou venut i va passar a mans particulars, més endavant fou ocupat per l'exèrcit i el 1929 s'hi va instal·lar una leproseria, fins que els nous tractaments de la malaltia van desaconsellar l'hospitalització.

Maisons de l'ordre des Chartreux (1913)