Monestir de Notre-Dame des Junies

Monastère Notre-Dame des Junies

(Les Junies / Las Joaniás, Òlt)

Notre-Dame des Junies

La fundació d’aquest monestir de monges dominiques està relacionada amb la família dels Jean, una nissaga de comerciants i banquers. Gràcies a les seves relacions de caràcter econòmic amb el bisbe de Caors, Guillaume de Cardaillac, el 1214, Bertrand de Jean va rebre en donació aquest territori, que més endavant, seria conegut amb el nom de Joanias i Les Junies.

La família dels Jean va arribar a ser molt influent, relacionant-se amb el papat i també amb l’orde dels dominics. A començament del segle XIV, Gaucelm de Jean, personatge de l’entorn del papa Climent V (1305-1314), va donar suport al nou papa Joan XXII (1316-1334) del que va rebre nombrosos beneficis, entre els quals el bisbat d’Albano (1327). El 1324, amb l’ajuda del papa, va emprendre la construcció d’aquest monestir, en el lloc de residència familiar dels Jean. L’empresa va complementar les altres contribucions efectuades pel Gaucelm, especialment el convent dominic de Caors, on fou enterrat després de la seva mort, el 1348.

És en aquesta època que es va aixecar l’església i les altres dependències principals. Poc després la casa va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys, moment en què les monges es van haver de refugiar a Caors. Tractant-se d’un monestir de vida contemplativa, en un entorn rural, la seva vida no fou fàcil, amb dependència de l’exterior, el nombre de monges havia disminuït de les 20 en el moment de la fundació, a una desena quan va arribar la Revolució. El 1791, ja sense comunitat, el lloc es va posar a la venda. Després l’església es va reconvertir en parròquia, sota l’advocació de Saint-Pierre.