Abadia de Saint-Pierre de Condòm

Abbaye Saint-Pierre de Condom / Catedral de Condòm / Condomium

(Condòm / Condom, Gèrs)

Catedral de Condòm
Catedral de Condòm

En el lloc on s'aixeca l'edifici de l'antiga catedral de Condòm, va existir anteriorment una abadia dedicada a sant Pere. Els seus orígens són obscurs, s'esmenta l'existència d'un monestir que, cap al 846, hauria quedat destruït després d'un incendi durant un atac dels normands. Aquella casa, que estava dedicada a Saint-Sauveur, hauria estat restaurada per Garcia Sanç (c 850-c 920), duc de Gascunya.

Catedral de Condòm
Catedral de Condòm

Un dels seus descendents, Hug de Gascunya († 1021), també bisbe d'Agen, va reedificar el monestir, l'any 1011 el va posar sota l'advocació de Saint-Pierre i va substituir la comunitat de canonges que l'habitava, per una de monjos benedictins. El primer abat d'aquesta casa fou Hug († 1032) pertanyent a la casa ducal. Gràcies a la protecció dels ducs de Gascunya i altres personatges de la noblesa, el lloc va prendre molta notorietat i la seva prosperitat s'allargà fins a començament del segle XIV. El 1317 el papa Joan XXII va crear el bisbat de Condòm, l'abadia de Saint-Pierre va passar a ser la seva seu i els benedictins que l'ocupaven van esdevenir canonges del capítol catedralici, ja secular.

El darrer abat, Raimon de Galard, fou nomenat primer bisbe de la diòcesi. Durant la segona meitat del segle XIV hom va bastir una nova església, que fou refeta de nou a començament del segle XVI. L'existència del bisbat va perdurar fins al 1793. L'església és una construcció de nau única amb capelles laterals entre els contraforts i sense transsepte. Al fons del presbiteri s'obre una capella (fora de l'eix) que és un vestigi de l'església del segle XIV. Al costat nord es troba el claustre, amb les dependències episcopals.

Catedral de Condòm
Catedral de Condòm