Abadia de Saint-Pierre de Condòm
Abbaye de Saint-Pierre de Condom / Cathédrale de Condom
< anterior Inici França Occitània Gèrs

Gèrs

Origen

En el lloc on s’aixeca l’edifici de l’antiga catedral de Condòm va existir anteriorment una abadia dedicada a sant Pere i encara anys abans una simple església. Un primitiu edifici fou fundat en aquest indret el 804, una església dedicada al Salvador, que possiblement era la successora d’una anterior.  A començament del segle X s’hi va establir un monestir benedictí fundat sota la protecció dels ducs de Gascunya i dedicat a sant Pere.

Condom
Catedral i abadia de Condòm

Canonges

Condom
Catedral de Condòm

Condom
Portada de la catedral i abadia de Condòm

El ducat de Gascunya va tenir cura del monestir de Sant Pere de Condòm i a començament del segle XI va impulsar la construcció d’una nova església. El lloc va prendre un gran importància i la seva prosperitat s’allargà fins a començament del segle XIV. El 1317 el papa Joan XXII va crear el bisbat de Condòm. L’abadia de Sant Pere va passar a ser la seva seu i els benedictins que la ocupaven van esdevenir canonges del capítol catedralici. El darrer abat, Raimon de Galard, fou anomenat el primer bisbe de la diòcesi.

Durant la segona meitat del segle XIV hom va bastir una nova església, que fou refeta de nou a començament del segle XVI. L’existència del bisbat va perdurar fins el 1793.

Condom
Catedral de Condòm

Condom
Portada lateral

Condom
Portada lateral

Condom
Catedral

Condom
Interior de la catedral

Condom

L’edifici

L’església és una construcció de nau única amb capelles laterals entre els contraforts i sense transsepte. Al fons del presbiteri s’obre una capella (fora de l’eix) que és un vestigi de l’església del segle XIV. Al costat nord es troba el claustre, amb les dependències episcopals.

Condom
Les voltes