Monestirs d'Occitània
Abadia de Saint-Sauveur de Fijac
< anterior Inici França Occitània Òlt

contacte

Òlt

Història

Aquesta important abadia fou fundada el 838 des de Conques. La seva església fou consagrada el 1093. El centre monàstic va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys (s. XIV i XV), que van arruïnar-lo.

El 1556 l’abadia fou secularitzada i en aquella mateixa època (1577) va tornar a patir els efectes bèl·lics, ara amb les guerres de Religió. Es va restaurar amb posterioritat, el 1840 es va enderrocar el portal. La façana actual és de començament del segle XX.

Fijac
Capçalera de l'església

Fijac
Façana principal

Fijac
Façana lateral

L’església

Es tracta d’un gran edifici de tres naus i deambulatori amb capelles radials, la central molt més aparent. Amb transsepte. És el resultat d’anys de construccions, destruccions i reconstruccions. Al segle XIV es van obrir les capelles de les naus laterals. Conserva una pica baptismal romànica i els beneiters es troben sobre uns imposants capitells procedent de l’antic portal.

Fijac
Interior

Fijac
Plaça al lloc de l'antic claustre

Fijac
Interior

Fijac
Pica baptismal

Fijac
Beneitera

Sala capitular

Encara es conserva la sala capitular (s. XIII), ara transformada en capella de Notre-Dame de Pitié, decorada amb un retaule del 1673. Aquesta sala capitular s’obria al claustre, ara desaparegut i transformat en plaça.

Fijac
La sala capitular (Notre-Dame de Pitié)