Monestir de Sant Volusià de Foix
Abbaye
Saint-Volusien de Foix
< anterior Inici França Occitània Arieja

Arieja

Fundació

El monestir de Sant Volusià és esmentat en un document de Carles el Calb del 870, i situa la seva fundació en una època anterior. Es va dedicar al sant bisbe de Tours, que va morir en a aquestes terres el 495, camí de l’exili. Considerat màrtir, les seves relíquies eren molt venerades a l’església dels Sants Cels i Nazari.

Sant Volusià
Església de Sant Volusià de Foix

Canonges

Sant Volusià
Església de Sant Volusià

Sant Volusià
Portal romànic

Reconstrucció

El comte Roger II de Foix va ordenar la construcció d’una nova església amb motiu d’una prometença feta poc abans de marxar cap la Primera Croada. Aquesta església, ja dedicada a sant Volusià, fou consagrada el 1112, efectuant el trasllat de les relíquies del sant titular des de Sant Nazari a la cripta de la nova església. Des del 1104 l’establiment, fins llavors benedictí, va adoptar la regla de sant Agustí.

Cap el 1300 es va refer l’església gràcies a la voluntat de Roger Bernat III, comte de Foix entre el 1265 i 1302.

El 1440, sota l’abadiat de Pere III, una butlla del papa Eugeni IV fa que el nombre de canonges passi de divuit a dotze per mor de la mala situació econòmica.

Sant Volusià
Portal romànic

Sant Volusià

Sant Volusià

Decadència

A causa de les Guerres de Religió el monestir fou destruït, i les relíquies del sant llençades. La reconstrucció va començar el 1609. La vida del monestir va acabar amb la Revolució, els seus béns foren venuts (1793), i per acabar-ho d’enllestir, el 1804 va patir un incendi. Les dependències monàstiques estan ara ocupades per un organisme oficial i l’església té la categoria de parroquial.

Sant Volusià
Sant Volusià