Abadia de Saint-Michel de Galhac
Abbaye de Saint-Michel de Gaillac
< anterior Inici França Occitània Tarn

Tarn

L’establiment monàstic de Saint Michel de Galhac es troba esmentat en un testament del comte Ramon III del Carcí i Roergue, datat el 966, pel qual deixava alguns béns a aquesta abadia situada a la riba del Tarn.

El bisbe d’Albi, Froterius, hi va fundar una església 972. Durant el segle XII i degut a l’augment de la població al voltant de l’abadia, es va dividir aquella església, deixant una part accessible als fidels. Bona part de l’església actual pot datar-se en el segle XIII, en el 1271 s’hi feien obres.
El priorat de Lescure depenia d'aquesta abadia.

Gaillac
L'abadia de Galhac

Gaillac
Façana de l'església

Gaillac
Pati de l'abadia

Hom considera que els monjos de Galhac van tenir cura del desenvolupament agrícola, especialment de la vinya. Des del 1524 la comunitat benedictina inicial fou reemplaçada per una de canonical. Al segle XVI, i amb motiu de les Guerres de Religió, l’abadia va quedar malmesa i els edificis en ruïnes. En els anys següents es va procedir a la seva restauració.

Amb la Revolució, l’abadia fou clausurada i es va dedicar a altres usos. En els segles XIX i XX es va procedir a la seva restauració. Ara, les dependències monàstiques acullen la Maison des Vins de Gaillac.

Gaillac
Portada de l'església