Col·legiata de Sant Pere de Sant Gaudenç
Collégiale Sant-Pierre de Saint Gaudens
< anterior Inici França Occitània Alta Garona

Alta Garona

Història

La col·legiata està dedicada a Sant Pere i Sant Gaudenç, aquest darrer un pastor màrtir local, que hom considera que va morir decapitat el 475.

Consta que ja hi havia una comunitat religiosa al segle IX. La organització en forma de canònica la va realitzar el bisbe de Comenge Bernard II, el mateix que va endegar la construcció d’una nova església.

El lloc va patir els efectes de les Guerres de Religió. Amb la Revolució l’església es venuda i no s’hi retorna el culte fins el 1804. A partir d’aquí es restaura i es refà el campanar, que pràcticament s’havia perdut el 1804.

Sant Gaudenç
El claustre de Sant Gaudenç

Canonges

Sant Gaudenç
El campanar

Sant Gaudenç
Portada del segle XVII

Sant Gaudenç

Sant Gaudenç
Capitell de l'església

Els edificis

L’església es va començar a finals del segle XI i els treballs es perllongaren fins el segle següent. Fou cremada pel hugonots. És de tres naus capçades amb absis semicirculars, sense transsepte. Té alguns capitells historiats, restaurats amb poca cura.

El claustre és de la segona meitat del segle XII. A començament del segle XIX es va desmuntar i el 1986/89 es va poder recuperar amb capitells originals, còpies i afegits moderns. Té una sala capitular gòtica annexa.

Sant Gaudenç
Tapís amb el Martiri de sant Gaudenç