Canònica de Santa Cecília d'Albi

Catedral d'Albi / Collégiale de Sainte-Cécile / Cathédrale d’Albi / S Cecilia Albiensi

(Albi, Tarn)

Santa Cecília d'Albi

La diòcesi d'Albi és d'origen antic, en una data indeterminada s'esmenta a Clarus com a primer bisbe, al segle VI un dels seus successors fou Salvi, després venerat com a sant. Segurament, la catedral de Santa Cecília era la seu d'una canònica des d'època carolíngia. Cap al 920 s'esmenta aquella comunitat arran d'una donació.

A partir del 1072 el capítol catedralici fou reformat i s'establí una regla més estricta i cap al 1100 es van adoptar els costums que en aquell moment es desenvolupaven a la canònica de Sant Ruf d'Avinyó. Al segle XII va tenir lloc un greu enfrontament entre el bisbe i els canonges pel control del bisbat, que va acabar el 1135 amb la intervenció del papa, excomunicant el bisbe i amb l'obtenció del dret d'elecció del prelat per part de la comunitat canonical. En aquesta mateixa època el bisbe d'Albi obtingué el dret de govern sobre la propera col·legiata de Sant Salvi. De fet, aquestes dues canòniques es repartien el poder sobre totes les esglésies de la ciutat, que hi depenien.

Fou una època d'esplendor per a les dues comunitats que eren rivals, per aquesta causa se succeïren episodis d'enfrontament, com el que va tenir lloc durant l'enterrament del bisbe Guillem Peire (1230) que va enfrontar físicament els canonges de Santa Cecília i Sant Salvi durant la cerimònia, fet que es va haver de solucionar amb un arbitratge, que va deixar finalment les despulles del bisbe a la catedral. El 1268 els canonges sol·licitaren al papa Climent IV la secularització de la col·legiata, que passava per una profunda decadència. Incapaços d'elegir un nou bisbe, fou el papa qui va triar Bernat de Castanet, perdent així els canonges una de les seves prerrogatives. Aquest bisbe va iniciar la construcció d'una nova catedral i rellançar la idea de secularitzar la col·legiata, que s'aconseguí definitivament el 1297, quan el capítol fou novament reorganitzat.

Portal sud

La catedral actual és la successora de dues anteriors, romàniques, ara pràcticament desaparegudes. Aquesta construcció fou iniciada a l’època de Bernat de Castanet (1282) i acabada el 1480. Es tracta d’un grandiós edifici d’obra vista, de nau única envoltada de capelles entre els contraforts, sense transsepte, dominat per un poderós campanar. El portal del sud és precedit per un majestuós baldaquí de pedra, conjunt que es va aixecar a la primera meitat del segle XVI. El seu interior guarda un valuós mobiliari, en un estat de conservació envejable. Sota l’orgue es troba un gran mural que representa el Judici Final, una important obra d’autors desconeguts i cronològicament situada a finals del segle XV, entre el 1495 i 1500. Un magnífic rerecor, que ara ha perdut les seves imatges, divideix l’església, d’aquestes separacions, molt comunes antigament, poques es conserven en l’actualitat. Aquest cor es va fer entre el 1477 i 1484, un tancament separa l’altar major i el cadirat del cor de la resta de l’església, deixant un espai a manera de deambulatori.

Portal sud
Judici Final