Catedral de Sant Líser
Cathédrale de Saint-Lizier
< anterior Inici França Occitània Arieja

Arieja

El bisbat

L’actual lloc de Sant Líser (Saint Lizier), fou seu del bisbat de Coserans des del segle V, amb sant Valeri com a primer bisbe. La seu episcopal és esmentada en el concili d’Agde, el 506, quan era bisbe Glycerius, considerat més endavant sant amb el nom de Líser i a qui es va dedicar la catedral i la pròpia població. El poder episcopal entrà en rivalitat amb el comtat de Comenge, de manera que el 1120 Bernat IV de Comenge va llençar un atac i destruir el lloc.

Sant Líser

Canonges

Sant Líser

Sant Líser
Les pintures murals de l'absis

Els canonges

El bisbat tenia dues seus, la catedral de Sant Líser i Nostra Senyora de la Seu, amb un únic bisbe. Cada una d’elles tenia la seva pròpia canònica, però des del 1360 es van fusionar els dos capítols en un.

Amb la Revolució fou suprimit el bisbat i el palau episcopal s’utilitzà com hospital psiquiàtric, fins el 1969.

Sant Líser
El claustre i campanar

Sant Líser

Els edifics

La catedral de Sant Líser és a la part baixa de la població. Més amunt es troba el Palau Episcopal i Nostra Senyora de la Seu.

Sant Líser és un edifici bàsicament romànic, de nau única amb transsepte, on s’obren l’absis central i dues absidioles. Aquesta capçalera és bàsicament romànica i el creuer és el producte d’una modificació del segle XIII, igual que el campanar de tipus tolosà, bastit amb totxo. Els absis presenten exteriorment carreus reaprofitats de construccions d’època romana.

Sant Líser
Capitell del claustre

Sant Líser

El claustre

Es conserva un claustre de dos pisos, l’inferior romànic i el superior del segle XVI. El primer caldria situar-lo a la segona meitat del segle XII.

Sant Líser

Sant Líser

Les pintures murals

L’absis central és decorat interiorment amb pintures murals, distribuïdes entre les columnes adossades als murs. Al registre superior hom troba un seguit de personatges, els apòstols. A la part baixa i més deteriorades hi ha escenes diverses, les més completes ens mostren l’Anunciació i la Visitació. Són obra d’un artista desconegut, proper al Mestre de Pedret. Les pintures foren donades per Llúcia de la Marca (segle XII), esposa d’Artau I de Pallars Sobirà, i estarien situades cronològicament a començament del segle XII.

Sant Líser
Decoració mural