Abadia de Sorese / Notre Dame de la Sagna
Abbaye de Sorèze / Notre-Dame de la Sagne
< anterior Inici França Occitània Tarn

Tarn

Fundació

La data de fundació de l’abadia de Sorese és desconeguda, però algun document la situa indirectament sota el regnat de Pipí I el Breu, això vol dir a mitjan del segle VIII. Era coneguda com Notre Dame de la Sagna. Hom té constància que el 817 es va fundar l’abadia de Saramon depenent d’aquesta casa. Al seu torn, Sorèze va dependre en moments diferents de Sant Víctor de Marsella i de Moissac.

A començament del segle X es procedia a la restauració de les construccions que havien quedat malmeses el 864 i el 903 a causa de les invasions normandes. En el decurs dels segles XIII i XIV, l’abadia va gaudir d'un període de prosperitat. A començament del segle XIV el rei Felip IV de França es va allotjar entre els seus murs.

Sorese
L'abadia de Sorese

Saint-Maur

Sorese
Pati gran

Sorese
Pati gran

Decadència

La Guerra dels Cent Anys i la Pesta Negra (1348) l’afectaren. A partir de l’abadiat de Jean de Langeac (1523-1535) el centre fou regit per abats comendataris. El 1571 va patir els efectes de les Guerres de Religió i l’església fou cremada, juntament amb els arxius i els objectes de valor, que es perderen definitivament. En 1573 el monestir fou ocupat novament pels hugonots i tot el conjunt monàstic va quedar destruït, igual que la veïna església parroquial de Saint-Martin, de la que en resta el campanar.

Sorese
Campanar de Saint-Martin

Sorese
Galeria del pati gran

La comunitat es va dispersar i aixoplugar a les cases que tenia a les rodalies, però el 1637 l’abadia va quedar sota l’obediència de la congregació de Saint-Maur, que es va fer càrrec i va començar les obres de reconstrucció, començant per l’església, edificada entre el 1638 i 1642, i acabant per les altres dependències. Amb l’arribada dels maurins l’abadia va prendre també el rol d’escola, acollint alumnes des del 1682, tot i que entre el 1722 i 1757 aquest centre educatiu va romandre tancat.

Sorese
La Sala de Festes

Sorese
Capella

Escola militar

Per voluntat reial, el 1776 l’escola de Sorese va passar a ser una Escola Reial Militar, que va continuar dirigida pels benedictins maurins, que combinaven la seva vida religiosa amb la de l’ensenyament.

Amb la revolució els béns de l’abadia foren venuts, però es mantingué l’activitat escolar, que es va perllongar, amb diferents situacions i direccions, fins el 1991, quan es va tancar definitivament.

Sorese
Antiga aula